Φούρνος Σαχινίδη: Το κράκερ που «τρέλανε» τις ξένες αγορές

Φούρνος Σαχινίδη: Το κράκερ που «τρέλανε» τις ξένες αγορές
Ο Παναγιώτης Σαχινίδης, με καταγωγή από τον Πόντο, μιλά για την ιστορία της «Φούρνος Σαχινίδη» και το διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν «Kράκερ Σαχινίδη».

Η αρχή έγινε πριν από 57 χρόνια, με το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι και την ονομασία «Άρτος και Βουτήματα Αν. Πανταζής», που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Φούρνος Σαχινίδη» και από το 1988 βρίσκεται πλέον σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Ψυχικό.

«Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις και θέλεις να προσφέρεις το καλύτερο, τότε μόνο καταφέρνεις να αντέξεις στον χρόνο» μου αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Σαχινίδης, ιδιοκτήτης του φούρνου. «Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα μετά το πρώτο ξεκίνημα, ο κόσμος μάς έχει ανταμείψει με την αδιάλειπτη εμπιστοσύνη του, την οποία ανταποδίδουμε καθημερινά προσφέροντας αγνά, χειροποίητα προϊόντα και ένα μεγάλο χαμόγελο». Ο Παναγιώτης Σαχινίδης είναι αρτοποιός και ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο οποίος βρέθηκε στο επάγγελμα από δέκα ετών.

Παναγιώτης Σαχινίδης
Παναγιώτης Σαχινίδης

Το meeting point της Αθήνας

Είναι αξιοσημείωτο ότι από τότε που άνοιξε ο φούρνος δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον «χαρακτήρα» του, αλλά και στον τρόπο παραγωγής των αρτοποιημάτων. Στη γωνία της Νέας Φιλοθέης, που είναι meeting point για όσους έρχονται από όλες τις γειτονιές της Αττικής για τα περίφημα αρτοσκευάσματα και τα ξακουστά, πλέον, «κράκερ Σαχινίδη», πάντα επιλέγονται τα καλύτερα υλικά, ώστε οι πελάτες να λαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί με σεβασμό στην πρώτη ύλη. «Η αγάπη γι’ αυτό το ευλογημένο επάγγελμα, που παίρνεις το αλεύρι και του δίνεις μορφή, ψυχή και ομορφιά, είναι κάτι που πάντα θέλουμε να το ανταποδίδουμε στον κόσμο» λέει ο Παναγιώτης Σαχινίδης. «Ό,τι έχουμε το χρωστάμε σε αυτό το προϊόν το οποίο μας έχει ανταμείψει» συμπληρώνει, με ένα μεγάλο χαμόγελο, που είναι το σήμα κατατεθέν του.

Ο φούρνος παράγει διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων, όπως χωριάτικο, χωριάτικο σουσαμωτό, μετσοβίτικο με προζύμι, πολυτελείας, σικάλεως, πιτυρούχο ολικής αλέσεως, ελαιόψωμο, σταφιδόψωμο, τυρόψωμο. Επίσης, παράγει διάφορα είδη ψωμιού τα οποία είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, όπως dinkel, οκτάσπορο, πολύσπορο με κολοκυθόσπορο και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σικάλεως, καθώς και ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά.

«Κράκερ Σαχινίδη», το αμιγώς ελληνικό προϊόν

«Είναι ένα προϊόν που όποιος το δοκιμάσει το αναζητά παθιασμένα». Με αυτά ακριβώς τα λόγια, ο Παναγιώτης Σαχινίδης περιγράφει το φημισμένο προϊόν του, ένα χειροποίητο οκτάσπορο κράκερ, με εξαιρετικά λεπτό πάχος, κατάλληλο για μια ισορροπημένη διατροφή, με πολύτιμα Ω-3 λιπαρά. Στις αγορές του εξωτερικού, το πολύσπορο κράκερ προτιμάται ως ιδανικό για ντιπ με σολομό ή σε συνδυασμό με τυρί λιωμένο, με πατέ ελιάς, ως κρουτόν στη σαλάτα, ως κορν φλέικς στο γάλα ή μέσα στο γιαούρτι, καθώς και ως συνοδευτικό με ποτό, παρμεζάνα και με πολλές χειροποίητες σάλτσες.

Το οκτάσπορο κράκερ ή αλλιώς πολύσπορο κράκερ περιέχει οκτώ σπόρους δημητριακών: κριθάρι, καλαμπόκι, κεχρί, σουσάμι, ηλιόσπορο, σίκαλη, λινάρι και βρώμη, και αποτελεί ένα ιδιαίτερο προϊόν που απαιτεί αγάπη και προσοχή στην προετοιμασία του. Είναι must συμπλήρωμα, μαζί με το ψωμί, για κάθε τραπέζι, αλλά και ως fingerfood, και τα μεγάλα καλάθια με τα κράκερ ξεφουρνίζονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Το προϊόν βρίσκεται στις αγορές της Κύπρου, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, ενώ πρόσφατα ο Παναγιώτης Σαχινίδης βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία για σοβαρές προτάσεις παραγωγής εκεί.

Και όχι μόνο. Το κράκερ έχει καθιερωθεί στα Σεμινάρια Οινογνωσίας του Οίνου του Αγαπητού και έχει αναδειχθεί ως ένα καινοτόμο προϊόν και πολύτιμο εργαλείο στην επιτυχία κάθε οινογευστικής δοκιμής. Την επιτυχία του κράκερ έρχεται να ακολουθήσει το επόμενο βήμα του Παναγιώτη Σαχινίδη, ο οποίος μου λέει χαρακτηριστικά ότι πάντα προσπαθεί να δημιουργεί προϊόντα που θα καινοτομούν σε βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το brioche. Ακολουθώντας την κλασική γαλλική συνταγή και χρησιμοποιώντας υλικά υψηλών προδιαγραφών, ο φούρνος παράγει καθημερινά ψωμιά brioche, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βάση για burger, σαλάτες, δροσερά σάντουιτς και γλυκά.
Με τον νου στο σήμερα και το βλέμμα στο αύριο

Στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο έδειξαν ότι η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό. «Δυστυχώς, η τιμή στα προϊόντα έχει ξεφύγει. Βρίσκομαι 35 χρόνια στον κλάδο και δεν έχω ξαναδεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όλη αυτή η κατάσταση θα έχει σημαντικές συνέπειες στα μικρά σημεία φούρνων, που δεν θα αντέξουν τα πολλαπλά χτυπήματα» αναφέρει ο Παναγιώτης Σαχινίδης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή κρίση εντείνει το πρόβλημα, ενώ, όπως τονίζει, σε βάθος χρόνου ο κόσμος θα στραφεί σε μεγάλα, απρόσωπα και σαφώς ακριβότερα πολυκαταστήματα.
Για τον ίδιο, η απάντηση στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε έγκειται στην πληροφόρηση και τη συνεχή εκπαίδευση. «Σεβόμαστε τον πελάτη και προσπαθούμε να βρισκόμαστε πάντα εντός πραγματικότητας και να ανταποκρινόμαστε με σοβαρότητα και σεβασμό στις ανάγκες των καταναλωτών. Αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες και ξανασυστηνόμαστε από την αρχή».

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.