Φρεγάτες και Rafale στο… μενού του δείπνου Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι

Φρεγάτες και Rafale στο… μενού του δείπνου Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 01 Οκτωβρίου 2020. Στις 1 και 2 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται των εξωτερικών υποθέσεων, ιδίως τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις σχέσεις με την Κίνα, την κατάσταση στη Λευκορωσία και τη δηλητηρίαση του Alexei Navalny. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η ενιαία αγορά, η βιομηχανική πολιτική και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROPEAN COMMISSION/ Zucchi-Enzo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, εκτός από τα έξι επιπλέον αεροσκάφη Rafale, αναμένεται να συζητήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στο αποψινό δείπνο εργασίας στο Παρίσι.

Στο μενού του δείπνου εργασίας θα τεθεί η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, αλλά και η συμμαχία των δύο χωρών απέναντι στην οποία νέα κυβέρνηση προκύψει από τις γερμανικές εκλογές, με στόχο μετά το 2023 η ΕΕ να μην επιστρέψει στο Σύμφωνο Σταθερότητας ως είχε.

Οι γαλλικές φρεγάτες φέρονται να προκρίθηκαν ως καταλληλότερες για τις ελληνικές θάλασσες έναντι πχ των αμερικανικών. Εξετάζεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο η χώρα μς να προμηθευτεί και αμερικανικές κορβέτες.

Οι ανακοινώσεις για τις φρεγάτες αναμένονται πιθανότατα αύριο.