«Φρένο» σε «παροχές κάτω από το τραπέζι» στο δημόσιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών

«Φρένο» σε «παροχές κάτω από το τραπέζι» στο δημόσιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις νόμου με τις οποίες ανακαλούνται όλες οι μη μισθολογικές παροχές.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις του ν.4484/2017 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και φαίνεται πως μπαίνει “φρένο” σε τυχόν “παροχές κάτω από το τραπέζι στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, με την απόφαση ανακαλούνται όλες οι μη μισθολογικές παροχές Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέας Γενικής κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό θα επανελεγχθούν παροχές που δεν εμπίπτουν στις μισθολογικές, καθώς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζονται ανησυχίες πως σε αυτή τη διαδικασία υπήρχε “παραθυράκι” ώστε να προσφέρονται “παροχές από την πίσω πόρτα”. Επιπλέον, στην ίδια λογική καταργούνται ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης εργαζομένων. Εξαιρείται μόνο η ασφάλιση προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών. Επίσης, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες Διαδρομών, για μετακινήσεις με συγκοινωνίες.

Την ίδια ώρα μπαίνει ανώτατο πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου κάθε φορέα. Το ύψος του εν λόγω ποσού θα καθορισθεί με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Τυχόν υπέρβαση του ορίου αυτού, θα επιβαρύνουν τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής.

Τέλος, οι παροχές όπως οι στολές ή το γάλα οι οποίες έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε μετρητά.

Επίσης προκύπτει πως ζητείται η υποχρεωτική κατάθεση μελέτης εκτίμησης οικονομικών επιπτώσεων, για όσες άλλες μη μισθολογικές παροχές σε είδος χορηγούνται ήδη ή και πρόκειται χορηγηθούν, ανεξαρτήτως αν προβλέπονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ή υπουργική απόφαση ή με απόφαση Δ.Σ. κλπ.

Πηγή: news247.gr