«Φρούριο» η Αθήνα λίγο πριν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία- 150.000 διαδηλωτές, 2.000 αστυνομικοί

«Φρούριο» η Αθήνα λίγο πριν το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία- 150.000 διαδηλωτές, 2.000 αστυνομικοί

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιήσουν σήμερα παμμακεδονικές οργανώσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα στις 2 μμ. Όπως αναφέρει η παμμακεδονική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον, σύμφωνα με την παμμακεδονική Συνομοσπονδία, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα «αντισυγκέντρωση» από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιηθεί στη 1μμ στα Προπύλαια.

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του σημερινού συλλαλητηρίου.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο, στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Επιπλέον, κατόπιν εντολής της αστυνομίας από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις. Οι διαδηλωτές θα μπορούν να φτάσουν στο Σύνταγμα μέσω του μετρό κατεβαίνοντας στους σταθμούς Ακρόπολη και Ευαγγελισμός.

Ανάλογες τροποποιήσεις θα γίνουν στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, που διέρχονται από την περιοχή του Συντάγματος, η οποία θα κλείσει από νωρίς το πρωί μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών που μεταφέρει το real.gr, περίπου 3.000 λεωφορεία μεταφέρουν στην Αθήνα από όλη την χώρα, κυρίως την βόρεια Ελλάδα, περίπου 150.000 πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην κινητοποίηση, συνήθως και δρομολογώντας λεωφορεία, συμμετέχουν πολλοί Δήμοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πλήθος μητροπολιτών έχει δηλώσει την ολόθερμη στήριξη του στο συλλαλητήριο, όπου άλλωστε θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Περίπου 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, για το συλλαλητήριο το οποίο ξεκινά στις δύο το μεσημέρι, με έναν «επιπλέον» πονοκέφαλο για την Τροχαία, που αφορά όσους θέλουν να μετακινηθούν για να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά ή τα ψώνια του, καθώς αυτήν την Κυριακή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, λόγω εκπτώσεων.

Η Αστυνομία θα επιστρατεύσει ελικόπτερα, που θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στην συγκέντρωση και στην «αντισυγκέντρωση» που οργανώνεται στα Προπύλαια, αναμένεται να τοποθετηθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν στο περσινό συλλαλητήριο, τα λεωφορεία από την Νότια Ελλάδα θα αποβιβάζουν κόσμο στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και έπειτα θα σταθμεύουν στον χώρο του ΣΕΦ, ενώ εκείνα από την βόρεια Ελλάδα θα αφήνουν τους επιβάτες τους στον σταθμό Κατεχάκη και θα σταθμεύουν στους χώρους του ΟΑΚΑ και του Άλσους Στρατού, στου Γουδή.

Αγρότες από το Κιλκίς σχεδιάζουν στις 11.00 το πρωί να συγκεντρωθούν στο Πολύκαστρο με τρακτέρ και ιδιωτικά ΙΧ και από εκεί με συνοδεία της αστυνομίας να κατευθυνθούν στα σύνορα και στο τελωνείο των Ευζώνων. Εκεί, θα αποκλείσουν συμβολικά τα σύνορα την ώρα του συλλαλητηρίου.