FT: Γιατί τα hedge funds στρέφονται ξανά στο ευρώ

FT: Γιατί τα hedge funds στρέφονται ξανά στο ευρώ

Οι φήμες για περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων, τα ρίσκα των γαλλικών εκλογών και η αδυναμία για το άλμα.

Κάτι αλλάζει με το ευρωπαϊκό νόμισμα. Τα hedge funds έμαθαν να το αγαπάνε ξανά, ωστόσο το ευρώ δεν μπορεί να ανέβει υψηλότερα.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιεύονται από την Επιτροπή Διαπραγµάτευσης Προθεσµιακών Εµπορευµατικών Συναλλαγών προσφέρουν συχνά αξιόπιστες ενδείξεις για το τι ετοιμάζει η κοινότητα των κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τελευταία παρτίδα παρουσιάζει μια όλο και πιο έντονη τάση: Οι καθαρές θέσεις κατά του ευρώ υποχωρούν γρήγορα. Έχοντας υιοθετήσει μια απαισιόδοξη θέση για το νόμισμα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το 2015, οι κερδοσκόποι είναι τώρα σχεδόν ουδέτεροι.

Σύμφωνα με τον Alan Ruskin της Deutsche Bank αυτό δεν έχει απλώς να κάνει με αντιστάθμιση των θέσεων: Οι απευθείας τοποθετήσεις long στο νόμισμα έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα, η εκτίμηση για το κλείσιμο της κάνουλας από την ΕΚΤ φαίνεται να έχει πολλούς οπαδούς.

Ο Ruskin εκτιμά ότι το ευρώ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στα 1,15 δολάρια και σήμερα βρίσκεται στα 1,06 δολάρια.

Οι αυξανόμενες, ενδεχομένως ηρωϊκές θέσεις long είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Ο αντίκτυπος τους μπορεί να περιορίζεται από το γεγονός ότι τα macro funds δεν είναι πια η δύναμη που ήταν κάποτε, ενώ οι αποδόσεις των FX funds είναι μικρές τελευταία, για άλλη μια φορά.

Σε κάθε περίπτωση εάν το ευρώ δεν μπορεί να κάνει ράλι με αυτή την κερδοσκοπική στήριξη, τότε τα «βαρίδια» είναι πολλά.

Το μόνο ξεκάθαρο είναι πως τα συνολικά αρνητικά στοιχήματα για το νόμισμα είναι περιορισμένα. Παρά τα σενάρια φόβου για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι επενδυτές δεν στοιχηματίζουν σε κάποιο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Μπορεί να έχουν καλυφθεί σε ενδεχόμενο ατυχήματος και η ισχύς του γεν και η επίδοση των options του ευρώ και των Bund δείχνουν πως το έχουν κάνει, αλλά δεν στοιχηματίζουν σε αυτό.

Οι όγκοι συναλλαγών και όχι μόνο στα νομίσματα, λέγεται ότι είναι ασυνήθιστα χαμηλοί.

Από την άλλη, εάν οι γαλλικές εκλογές πάρουν άσχημη τροπή ή ακόμα και αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αρχίσει να προσγειώνεται χαμηλότερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί δυνητικοί νέοι πωλητές.

Το περιθώριο που έχει το νόμισμα για να πέσει είναι σημαντικό, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ενδεχόμενο ράλι μόλις ο ουρανός καθαρίσει από τα μαύρα σύννεφα.