FT: Κερδίζει έδαφος η λύση «τύπου Κύπρου» για την Ελλάδα

FT: Κερδίζει έδαφος η λύση «τύπου Κύπρου» για την Ελλάδα

Στην κατάθεση μίας πρότασης «take it or leave it» στην Ελλάδα προσανατολίζονται οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δημοσίευμα των Financial Times, που φέρει την υπογραφή του Peter Spiegel, αναφέρει πως μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κερδίζει έδαφος η ιδέα μίας λύσης «τύπου Κύπρου» για την Ελλάδα. Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε τελικά να πληρώσει την τελευταία δόση στο ΔΝΤ και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει:

«Η Αθήνα στο τέλος κατέβαλε την πληρωμή χωρίς οικονομική βοήθεια από το μπλοκ, όμως μόνο κάνοντας χρήση ενός έκτακτου λογαριασμού που διατηρεί η Ελλάδα στο Ταμείο –μια ανορθόδοξη συναλλαγή με την οποία ουσιαστικά δανείστηκε πόρους του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στην Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα αθετηθεί αν δεν άρει άμεσα η ΕΚΤ τους περιορισμούς στην δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει βραχυπρόθεσμο χρέος», αναφέρεται στο δημοσίευμα που σε άλλο σημείο του επισημαίνει:

«Ο κ. Τόμσεν επέμεινε πως το Ταμείο παραμένει ευέλικτο ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να εφαρμόσει η Αθήνα, όμως δήλωσε στο Συμβούλιο πως το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» και να αρχίσει να μειώνει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ως αποτέλεσμα, το οποιοδήποτε «νέρωμα» του πακέτου μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας ή η μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα –θέσεις που στηρίζουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι Βρυξέλλες- μπορεί να απαιτήσουν η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο απομείωσης των δανείων διάσωσης προκειμένου να συναινέσει το ΔΝΤ, ανέφερε ο Τόμσεν. Αξιωματούχοι είπαν πως η Λαγκάρντ στήριξε πλήρως τον Τόμσεν, λέγοντας στο προσωπικό πως δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια «γρήγορη και βρώμικη» διαδικασία έγκρισης».

Και καταλήγει: «Η ιδέα μιας πρότασης τύπου Κύπρου στις ελληνικές αρχές κερδίζει δυναμική σε ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως η πρόσφατη δημόσια στήριξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, «ταιριάζει» σε ένα τέτοιο σχέδιο. Με το σενάριο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα έφερνε το τελεσίγραφο της διάσωσης ενώπιον του λαού προς έγκριση.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση προειδοποίησε πως η προσέγγιση «ή αυτό ή τίποτα» εξακολουθεί να είναι μια μόνο από τις πολλές ιδέες που συζητούνται ανεπισήμως προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία».