FT: Στερείται λεπτομερειών το ελληνικό πρόγραμμα

FT: Στερείται λεπτομερειών το ελληνικό πρόγραμμα

«Ο πρωθυπουργός έχει υποχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ».

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της για «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times το οποίο φέρει τον τίτλο: «Η Ελλάδα δίνει μάχη να ικανοποιήσει τους δανειστές, καθώς τα μετρητά τελειώνουν». Στο δημοσίευμα αυτό, σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη κάποιες υποχωρήσεις, όμως πρόβλημα παραμένει το γεγονός πως οι ελληνικές προτάσεις στερούνται λεπτομερούς σχεδιασμού και κοστολόγησης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δυο κρίσιμες απαιτήσεις των πιστωτών: Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που νωρίτερα είχε αποκλείσει ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά και στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενός αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων που ο πρωθυπουργός ήθελε να καταργήσει», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ωστόσο στην λίστα δεν περιλαμβάνονταν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και το ασφαλιστικό σύστημα, δυο περιοχές που οι ελεγκτές επιμένουν ότι είναι κρίσιμες για το πρόγραμμα. «Παρέμειναν κόκκινες γραμμές», ανέφεραν οι Έλληνες αξιωματούχοι».

Σε ό,τι αφορά στη λίστα στων ελληνικών μεταρρυθμίσεων σημειώνεται: «Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα είπαν πως αν και περιείχε παραχωρήσεις, στερείτο λεπτομερειών σε ορισμένα πεδία που είχαν δημιουργήσει προβληματισμό σε προηγούμενες συζητήσεις (…)Αξιωματούχοι από ΕΕ.ΔΝΤ και ΕΝΤ που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα ανέφεραν ότι η λίστα παρέμενε ασαφήςμε αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις και έλλειψη λεπτομερειών. Ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τις προτάσεις της Αθήνας σε κάτι λεπτομερές και αξιόπιστο, ανέφερε ένας αξιωματούχος που ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα. «Στερείται ακόμη λεπτομερειών», υπογραμμίζει».

Το δημοσίευμα των Financial Times καταλήγει πως το ενδεχόμενο να καταλήξουν οι συμμετέχουσες στις συζητήσεις πλευρές σε μία συμφωνία είναι πολύ πιθανό: «Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία (staff-level agreement) σύντομα, ανέφερε αξιωματούχος από πιστώτρια χώρα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μια τέτοια συζήτηση μπορεί να λάβει χώρα μετά την εβδομάδα του Καθολικού Πάσχα και μόνο αν η ελληνική πλευρά επιταχύνει τις συνομιλίες».