FT: To ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

FT: To ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Εμπιστευτική έκθεση του ΔΣ σύμφωνα με την οποία ο ΔΝΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει για συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αποκαλύπτει στους Financial Times ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν την τρίτη διάσωση της χώρας από το Ταμείο.

Η έως τώρα στάση του Ταμείου δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν τελικά θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, με την αποκάλυψη των FT να μεταθέτει την απόφαση αυτή ακόμη κι εντός του 2016.

«Αυτή η καθυστέρηση ενδεχομένως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις – ιδίως στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα είναι αδύνατον να λάβουν την έγκριση της Bundestag για το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου», αναφέρουν οι FT.

Στην τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που αποκάλυψαν FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης «συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο». Όμως «δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση».

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια «δεύτερη φάση», όταν η Ελλάδα θα έχει «συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων» και, το πιο σημαντικό, «αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν “συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους”».

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις των δανειστών, καθώς το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του έχουν αποκλείσει εντελώς οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση ή κούρεμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε, το Ταμείο να κινηθεί παράλληλα» με τις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης. «Αντ’ αυτού, πλέον βρίσκεται μπροστά στην προοπτική να προσπαθήσει να προωθήσει την ελληνική διάσωση σε ένα προβληματισμένο γερμανικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου», γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ.

Το ΔΝΤ δεν παραβλέπει και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για την «ανταρσία» μελών του κόμματος ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το προηγούμενο πρόγραμμα που έληγε για το Ταμείο τον Μάρτιο του 2016 δεν έχει πλέον καμία ισχύ καθώς δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα και να επιστρέψει στις αγορές έως τότε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, γράφουν οι FT, το Ταμείο πίεσε την Αθήνα να αιτηθεί νέο πρόγραμμα, που απαιτεί έγκριση του διοικητικού του συμβουλίου, επιβάλλοντας τη σύσκεψη της Τετάρτης.

«Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την ελληνική διάσωση παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα», αναφέρει το ρεπορτάζ, και συνεχίζει:

«Σε μια τηλεδιάσκεψη που διέρρευσε αυτή τη βδομάδα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να “τραβάει την πρίζα” του προγράμματος εντός του έτους. “Με βάση τους δικούς του κανόνες, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διάσωση. Εννοώ ότι έχουν ήδη παραβιάσει τους κανόνες τους δυο φορές για να το κάνουν, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν και τρίτη φορά”, είπε ο κ. Βαρουφάκης. “Ο δρ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία”».

Διαβάστε ακόμη: Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το ΔΝΤ συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις