Φθηνό αζέρικο αέριο εξασφάλισε η Ελλάδα

Φθηνό αζέρικο αέριο εξασφάλισε η Ελλάδα

Συμφωνία για προμήθεια της Ελλάδας με φυσικό αέριο απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω TAP.

Συμφωνία, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις, έκλεισε η Ελλάδα ώστε να προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού TAP.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μπακού, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει μαζί με άλλους αγοραστές του αζέρκιου αερίου, κυρίως από την Ιταλία. Το αέριο που θα φτάνει στην Ελλάδα, μέσω του αγωγού TAP, θα αγοράζεται από κοινοπραξία, όπου επικεφαλής θα είναι η BP. Το αέριο θα φτάσει στην Ελλάδα το 2019.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η ποσότητα του φυσικού αερίου θα είναι 1 δισ. κυβικά μέτρα και η φόρμουλα τιμολόγησης συνδέεται εκτός από την τιμή του πετρελαίου και με την τιμή του φυσικού αερίου.

TAP: H «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια

Εξέλιξη κομβικής σημασίας, καθώς το κόστος του αερίου που θα αγοράζει η ΔΕΠΑ θα υπολογίζεται με βάση τη διακύμανση του αργού πετρελαίου αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης και τιμολόγησης του προϊόντος (gas hubs). Κάτι που θα εξασφαλίζει σημαντικό discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του αερίου της Gazprom.

Είναι η πρώτη φορά που στη φόρμουλα τιμολόγησης μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η τιμή της αγοράς αερίου, πέραν του αργού, ενώ αντίστοιχες φόρμουλες έχουν πετύχει να βάλουν στις δικές τους συμβάσεις μεγάλοι Ευρωπαίοι καταναλωτές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ρώσος μεγιστάνας και η Αραβική «άνοιξη» των επενδύσεων

Αυτή είναι και η διαφορά από τη φόρμουλα τιμολόγησης από τη ρωσική Gazprom, που ευθύνεται και για τη μεγάλη διαφορά στο κόστος του προϊόντος στην Ελλάδα συγκριτικά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η διαφορά κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 35%, ενώ σε επιμέρους αγορές μπορεί να φτάνει έως το 50%, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των τιμών της ίδιας της Gazprom.