Φτηνοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές;

Φτηνοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές;

Σύμφωνα με τη Microsoft, θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Οι τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται στα χαμηλότερά τους επίπεδα αυτές τις διακοπές. Ακόμα και μετά από το τέλος των προσφορών, όμως, τα φτηνά PC θα μείνουν μαζί μας για πολύ καιρό.

Ανήσυχη για τη μακροπρόθεσμη επίδραση των πτωτικών πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Microsoft έχει αρχίσει να χαμηλώνει τις τιμές στα Windows και στα Office που καλούνται να πληρώσουν οι κατασκευαστές PC. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά στις ΗΠΑ υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές με Windows κάτω από το όριο των 200 δολαρίων, ενώ η Walmart πρόσφατα πούλησε μια ταμπλέτα με τιμή 99 δολάρια.

Ο Κέβιν Τέρνερ, γενικός διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών της Microsoft, παραδέχθηκε σε εκδήλωση στην Αριζόνα ότι η Microsoft πλέον ζητά λιγότερα από τις εταιρείες παραγωγής PC για την εγκατάσταση των Windows.

Παραδοσιακά, η Microsoft ζητούσε 50 δολάρια από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών για κάθε άδεια Windows που παραχωρούσε. Όμως, τα κομπιούτερ είναι ένας κλάδος φοβερά χαμηλού περιθωρίου κέρδους. Δεν μπορείς να πουλήσεις έναν υπολογιστή για 200 δολάρια αν η Microsoft πρόκειται να κρατήσει το ένα τέταρτο της τιμής.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τιμολογιακή της πολιτική για τα Windows 10, τα οποία πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2015. Αν και ο Τέρνερ δήλωσε ότι η Microsoft «αρνείται να μετατρέψει τα Windows 10 σε ζημιογόνο ηγέτη», παραδέχθηκε ότι τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.

Και εφόσον τα έσοδα από τα Windows μειώνονται μαζί με τις τιμές των PC, ο Τέρνερ επισήμανε ότι η Microsoft αναμένει να αντισταθμίσει τις απώλειες πουλώντας συνδρομές στο Office 365, στο OneDrive και σε άλλες υπηρεσίες της Microsoft.

Στις ΗΠΑ, η μέση τιμή πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών με Windows τους τελευταίους μήνες είναι 430 δολάρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή στην ιστορία – για PC που έχουν ενσωματωμένα τα Windows. Πέρυσι, οι τιμές ήταν περίπου 10% υψηλότερες.