Σκάνδαλο FTX: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δίκη της δεκαετίας

Σκάνδαλο FTX: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δίκη της δεκαετίας
NEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried leaves from Manhattan Federal Court after court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η πτώση του Sam Bankman-Fried έχει εκτυλιχθεί σαν μια σαιξπηρική τραγωδία.

Πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ο Sam Bankman-Fried βρισκόταν στην κορυφή. Ο τότε 30χρονος είχε ιδρύσει το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX – κάποτε αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων – και ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με το πρόσωπό του να φιγουράρει από διαφημιστικές πινακίδες, μέχρι εξώφυλλα περιοδικών.

Η πτώση του όμως έχει εκτυλιχθεί σαν μια σαιξπηρική τραγωδία, με φίλους και εραστές να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου και μια κάποτε πανίσχυρη αυτοκρατορία να γίνεται στάχτη. Την Τρίτη, η πρώτη ποινική δίκη του Bankman-Fried πρόκειται να ξεκινήσει, με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να του αποδίδουν επτά κατηγορίες που σχετίζονται με την κατάρρευση της FTX και την υποτιθέμενη υπεξαίρεση κεφαλαίων πελατών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εδώ θα βρείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δίκη της δεκαετίας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες;

Το Νοέμβριο, ένα άρθρο της CoinDesk αποκάλυψε ότι η Alameda Research, ο εμπορικός βραχίονας της FTX, είχε έναν ισολογισμό υπερφορτωμένο με το κρυπτονόμισμα της FTX, ξεκινώντας μια σειρά γεγονότων που βύθισαν την αυτοκρατορία. Ενώ η FTX είχε δεσμευτεί ότι υποστήριξε όλες τις καταθέσεις πελατών μία προς μία, σύντομα έγινε σαφές ότι η FTX χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια για δικούς της σκοπούς, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται ότι ο Bankman-Fried επέτρεψε στην Alameda να χρησιμοποιήσει κεφάλαια πελατών για τις δικές της συναλλαγές. Η FTX ξόδεψε επίσης χρήματα με απερισκεψία, με δισεκατομμύρια να πηγαίνουν σε πολυτελή ακίνητα, πολιτικές δωρεές και επιχειρηματικές επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, όταν οι πελάτες άρχισαν να προσπαθούν να τραβήξουν τα χρήματά τους από την FTX, το ανταλλακτήριο δεν μπόρεσε να τιμήσει τις καταθέσεις τους, βυθίζοντάς το σε χρεοκοπία.

Ενώ οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Bankman-Fried που κυμαίνονται από παραβιάσεις χρηματοδότησης εκστρατείας έως δωροδοκία Κινέζου αξιωματούχου, συμφώνησαν να χωρίσουν τις κατηγορίες σε δύο ξεχωριστές δίκες. Η πρώτη, που ξεκινά την Τρίτη, θα αντιμετωπίσει επτά κατηγορίες, που κυμαίνονται από ξέπλυμα χρήματος μέχρι απάτη μέσω εμβάσματος.

Όπως είπε ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση σε πρόσφατη ακρόαση, «Τα ζητήματα σε αυτήν την υπόθεση είναι αρκετά ξεκάθαρα». Ο Bankman-Fried ή διέπραξε απάτη, ή δεν το έκανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα διακυβεύματα;

Οι αρχικές επτά κατηγορίες φέρουν σωρευτική ποινή 100 ετών, αν και οι εισαγγελείς που μίλησαν με τον Fortune είπαν ότι είναι απίθανο η πραγματική ποινή να είναι τόσο μεγάλη. Ωστόσο, επειδή ο Bankman-Fried αποφάσισε να δηλώσει αθώος, οποιαδήποτε πιθανή ποινή θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι εάν συνεργαζόταν με τους εισαγγελείς.

Το εύρος του εγκλήματος, το οποίο αφορά δισεκατομμύρια δολάρια υπεξαιρεθέντων κεφαλαίων πελατών, θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει την ποινή. Ο Μπέρνι Μάντοφ, του οποίου το πυραμιδικό σύστημα παγίδευε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καταδικάστηκε σε 125 χρόνια φυλάκιση.

Ο Bankman-Fried θα αντιμετωπίσει επίσης μια δεύτερη δίκη την επόμενη χρονιά για τις υπόλοιπες κατηγορίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν φερόμενη δωροδοκία Κινέζου αξιωματούχου.

Γιατί ο SBF δεν έκανε συμφωνία;

Με τον στενό του κύκλο να στρέφεται εναντίον του και τα συντριπτικά στοιχεία της ενοχής του, η επιμονή του Bankman-Fried στην αθωότητά του παραμένει το ερώτημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δικηγόροι που μίλησαν με τον Fortune είπαν ότι μπορεί να ελπίζει σε έναν μόνο συμπαθή ένορκο που πιστεύει ότι η ομάδα των εισαγγελέων απέτυχε να ανταποκριθεί στο βάρος των αποδείξεων.

Ίσως η πιο απλή εξήγηση είναι ότι ο Bankman-Fried πιστεύει ότι τα μπέρδεψε, αλλά όχι εγκληματικά. Σε συνεντεύξεις που έχει δώσει μετά την κατάρρευση της FTX, ο Bankman-Fried απέδωσε την αποτυχία σε λογιστικά λάθη. Σε μια σειρά από μη δημοσιευμένα tweets, φάνηκε επίσης να ρίχνει την ευθύνη σε άλλα στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο κριτής;

Ο δικαστής Lewis Kaplan θα επιβλέπει την υπόθεση. Πτυχιούχος Νομικής του Χάρβαρντ και βετεράνος του SDNY, ο Κάπλαν έχει προεδρεύσει σε μια σειρά υποθέσεων υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης πολιτικής αγωγής του συγγραφέα E. Jean Carroll κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι γνωστός για την αυστηρή του στάση – ένα χαρακτηριστικό που έχει ήδη εμφανιστεί στην αυξανόμενη αγανάκτησή του με τις προφανείς προσπάθειες του Bankman-Fried να “πειράξει” μάρτυρες. Τον Αύγουστο, ο Κάπλαν ανακάλεσε τελικά τη συμφωνία εγγύησης του Bankman-Fried, παραπέμποντάς τον στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν, όπου πιθανότατα θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

Ποια είναι η άμυνα του SBF;

Οι δικηγόροι του ιδρυτή της FTX πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι η συμπεριφορά του πελάτη τους ήταν αποτέλεσμα κακής καθοδήγησης από προηγούμενους δικηγόρους. Ενώ ο Κάπλαν έκρινε ότι η ομάδα υπεράσπισης δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα στην εναρκτήρια δήλωση, πιθανότατα θα βγει κατά τη διάρκεια της δίκης.

Σύμφωνα με τον Renato Mariotti, πρώην εισαγγελέα του DOJ, μια τέτοια υπεράσπιση είναι σπάνια επιτυχής και θα μπορούσε να επιτρέψει στους πρώην δικηγόρους του Bankman-Fried να εγκαταλείψουν το προνόμιο δικηγόρου-πελάτη και να μοιραστούν έγγραφα που φωτίζουν περαιτέρω την ενοχή του.

Σε μια πρόσφατη απόφαση, ο Kaplan είπε επίσης ότι μπορεί να αποκλείσει στοιχεία από την ομάδα υπεράσπισης, σύμφωνα με τα οποία οι ενέργειες του Bankman-Fried ήταν συνεπείς με άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Το θετικό για τον Bankman-Fried είναι ότι οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν την ενοχή του πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία – ένα τρομακτικό έργο ακόμη και με ένα βουνό αποδεικτικών στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι θα μπορούσαν να καταθέσουν;

Οι εισαγγελείς μπόρεσαν να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης πολλά μέλη του στενού κύκλου του Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένης της κάποτε κοπέλας του και πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Alameda Research, Caroline Ellison, μαζί με δύο κορυφαίους αναπληρωτές της FTX, τον Gary Wang και τον Nishad Singh. Όλοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αναμένεται να καταθέσουν. Ο τέταρτος – ο Ryan Salame, ο πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της FTX στις Μπαχάμες – ομολόγησε την ενοχή του, αλλά δήλωσε ότι θα επικαλεστεί το δικαίωμά του στην Πέμπτη Τροποποίηση να μην αυτοενοχοποιηθεί.

Το αν ο Bankman-Fried θα καταθέσει είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα. Αν και θα ήταν ασυνήθιστο για έναν κατηγορούμενο στη θέση του να καταθέσει σε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση από εισαγγελείς, ο Bankman-Fried είχε μια άτυπη προδικαστική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτεταμένης περιοδείας στα μέσα ενημέρωσης ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό – μια απόφαση που τον οδήγησε στη MDC του Μπρούκλιν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για πιθανούς μάρτυρες του DOJ, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων του FTX, δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Πού θα γίνει η δίκη και πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Η δίκη θα διεξαχθεί σε ένα από τα πιο διάσημα ομοσπονδιακά περιφερειακά δικαστήρια στις ΗΠΑ – τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Το δικαστήριο είναι διαβόητο για την περιορισμένη πρόσβασή του, με τη συντριπτική πλειονότητα των ρεπόρτερ και των παρευρισκομένων να μην μπορούν να φέρουν ηλεκτρονικές συσκευές στη διαδικασία, εκτός από ορισμένους λίγους που καλύπτουν τακτικά τις διαδικασίες του δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς αναμένουν η δίκη θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Η πρώτη μέρα θα είναι η επιλογή των ενόρκων, όπου οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης θα συγκεντρώσουν μια μεγαλύτερη ομάδα σε 12 άτομα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως voir dire. Ενώ έχει δημοσιοποιηθεί ένα αρχικό πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνει ακόμη λεπτομέρειες για το πότε θα καταθέσουν συγκεκριμένοι μάρτυρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: