Η κατάρρευση της FTX απειλεί ανοιχτά το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο cryptos στον κόσμο

Η κατάρρευση της FTX απειλεί ανοιχτά το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο cryptos στον κόσμο
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τους τελευταίους 3 μήνες, πάνω από 12 εκτελεστικά στελέχη της έχουν αποχωρήσει και η εταιρεία έχει απολύσει τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενους.

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κάνει λόγο η Wall Street Journal, σε δημοσίευμα με τίτλο «η μεγαλύτερη εταιρεία crypto στον κόσμο καταρρέει».

Η WSJ σημειώνει πως μετά από την κατάρρευση της FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ το 2022, ο κόσμος των crypto φαινόταν πως ανήκει στην Binance. Ωστόσο, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η Binance είναι αυτή που βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Μετά από τις απειλές από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, η αυτοκρατορία της Binance σείεται. Μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, πάνω από 12 στελέχη της έχουν αποχωρήσει και η εταιρεία έχει απολύσει τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενους, καθώς μειώνει τα κόστη και προετοιμάζεται για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία χειρίζεται τώρα περίπου το 50% όλων των συναλλαγών όπου τα κρυπτονομίσματα αγοράζονται και πωλούνται απευθείας, από περίπου 70% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Kaiko.

Αυτό που θα συμβεί στην Binance θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά των κρυπτονισμάτων επειδή το ανταλλακτήριο είναι τόσο μεγάλο. Παράγοντες του κλάδου και παρατηρητές λένε ότι άλλα ανταλλακτήρια θα καλύψουν το κενό αν η Binance καταρρεύσει. Αλλά βραχυπρόθεσμα, η ρευστότητα στην αγορά θα μπορούσε να εξατμιστεί, οδηγώντας την τιμή των tokens απότομα προς τα κάτω.

Ένας θεσμικός trader δήλωσε στην WSJ πως η εταιρεία του έχει προετοιμαστεί για να αποσύρει γρήγορα τα περιουσιακά της στοιχεία από την Binance σε περίπτωση κατάρρευσης.

Η Γι Χε, επικεφαλής του marketing και συνιδρίτρια της Binance ανέφερε σε ένα εσωτερικό μήνυμα της στην εταιρεία τον Αύγουστο πως «κάθε μάχη είναι μια κατάσταση do-or-die, και το μόνο πράγμα που μπορεί να μας νικήσει είναι ο εαυτός μας. Έχουμε κερδίσει αμέτρητες φορές και πρέπει να κερδίσουμε και αυτή τη φορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως η Binance αντιμετωπίζει έρευνες για παράνομη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τόσο από το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η εταιρεία αναγνώρισε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά λέει ότι τα χρήματα των πελατών είναι ασφαλή και ότι έχει δεσμευτεί για τη συμμόρφωση.

Η Binance ξεκίνησε το 2017 στην Κίνα, δίνοντας πρόσβαση στους επενδυτές ανά τον κόσμο για συναλλαγές στο site της. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός βαίνει μειούμενος, καθώς η λειτουργία της Binance απαγορεύεται σε αρκετές χώρες, με πολλά κράτη της Ευρώπης να «κλείνουν την πόρτα» στο ανταλλακτήριο.

Η WSJ υποστηρίζει πως λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση του από τη θέση του CEO της Binance.US νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Μπράιαν Σρόντερ, υποστήριξε πως τα έσοδα του ανταλλακτηρίου είχαν μειωθεί κατά 70% από το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σρόντερ δήλωσε στους υπαλλήλους ότι ο επικεφαλής της Binance, Τσανπένγκ Ζάο θα πρέπει να επιλύσει «τα ρυθμιστικά του ζητήματα, να βάλει τα “ανοίγματα” που έχει στην Binance.US σε ένα τυφλό καταπίστευμα ή να πουλήσει τις μετοχές του» προκειμένου η αμερικανική πλατφόρμα να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πρωτοβουλία. Αυτά τα βήματα θα επέτρεπαν στην εταιρεία να ξεμπλοκάρει τις τραπεζικές σχέσεις και να πάρει άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Σρόντερ.

Εκπρόσωπος της Binance απέφυγε να κάνει επίσημο σχόλιο στην WSJ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal