Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν για την Προεδρία;

Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν για την Προεδρία;

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες. Μακρόν και Λεπέν άσκησαν το δικαίωμα ψήφου. Αγωνία σε όλην την Ευρώπη. (Εικόνες & βίντεο)

Στην κάπλη πρσέρχονται οι Γάλλοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιπαρατίθενται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι εόναι περίπου σταθερή σε σχέση με εκείνην του πρώτου γύρου της 23ης Απριλίου (28,54%), αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, που ανερχόταν στο 30,66% την ίδια ώρα.

Είναι επίσης μειωμένη σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής στις 12:00 στις προεδρικές εκλογές του 2007 (34,11%), αλλά μεγαλύτερη από εκείνην του 2002 (26,19%).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό από 61,5% έως 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% για την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, 48 ετών.

Όμως η απροσδόκητη ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία ή η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση όσον αφορά τις έρευνες της κοινής γνώμης που δυσκολεύονται στη Γαλλία να μετρήσουν την απήχηση που θα έχουν ενδεχομένως η «λευκή ψήφος» και η αποχή.

Η συμμετοχή είναι ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας καθώς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Τουκέ ψήφισε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο υποψήφιος του κινήματος En marche! (Εμπρός), ψήφισε στην Τουκέ, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Με λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο Μανουέλ Μακρόν, 39 ετών, συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ και περιβαλλόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του -ορισμένοι φώναζαν «Μακρόν πρόεδρος»- και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του.

Στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, στον πρώτο όροφο του δημαρχείου, τον Μακρόν υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντανιέλ Φασκέγ (του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι). Χαμογελώντας, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία.

Ο υποψήφιος του En marche! έβγαλε επίσης μερικές σέλφι με τους εκλογείς.

Στον πρώτο γύρο τις 23ης Απριλίου ο Μακρόν είχε λάβει περίπου το 30% των ψήφων στην πόλη αυτή.

Στην Ενίν-Μπομόν άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η Λεπέν

Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ).

Μερικά λεπτά αφού ο υποψήφιος του κινήματος En marche! είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, η Λεπέν εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα του σχολείου Ζαν-Ζακ Ρουσό, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης που είναι μέλος του FN, τον Στιβ Μπριουά, και έναν από τους αντιδημάρχους του, τον Μπρινό Μπιλντ.

Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας. Προηγουμένως είχε περάσει από την κατοικία του Μπριουά.

Η Λεπέν, αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης, προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.

H στιγμή που ψηφίζουν οι δυο αντίπαλοι για την Προεδρία

Ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων;

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γαλλία

 

Ήρθησαν οι  περιορισμοί μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου

Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο γάλλος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα σήμερα,  εκκενώθηκε για λίγο μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας.

Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του από την περιοχή του Λούβρου το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων