Γαλλία: Στην πρώτη θέση η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls

Γαλλία: Στην πρώτη θέση η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls
Αξιοπρεπές χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμένεται, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, να κερδίσει μόνο μία έδρα περισσότερη από το κόμμα του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός!», δηλαδή 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως το αποτέλεσμα ήταν ένα σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο γάλλος ηγέτης θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να αγκαλιάσουν την Ένωση ως μια απάντηση μάλλον παρά ως μέρος του προβλήματος μπροστά στην κοινωνική αλλαγή που έχει φοβίσει και απογοητεύσει μερικούς ψηφοφόρους.

Οι Γάλλοι Πράσινοι τα πήγαν επίσης καλά. Ήρθαν τρίτοι μεταξύ πολλών κομμάτων, μετά τη δεύτερη θέση των Γερμανών ομολόγων τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα «πράσινο κύμα» που θα επηρεάσει την πολιτική τα ερχόμενα χρόνια.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ζήτησε σήμερα τη “συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη.

“Η άνοδος των συμμάχων μας στην Ευρώπη και η εμφάνιση νέων δυνάμεων σε όλη την ήπειρο ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, του οποίου το ψηφοδέλτιο ήρθε πρώτο στις εκλογές με ποσοστό σχεδόν 24%.

Με τη σειρά του, “αξιοπρεπές” χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις σημερινές ευρωεκλογές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι “απογοητευτική αλλά όχι τιμωρητική”.

Η γαλλική προεδρία επισήμανε ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια “καλή είδηση”. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα “εντείνει” την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, το ψηφοδέλτιο του Εθνικού Συναγερμού, με επικεφαλής τον 23χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, θα κερδίσει την πρώτη θέση με ποσοστό περίπου 24%. Το κόμμα LREM του Μακρόν, με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο την Ναταλί Λουαζό, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22-23%. Η έκπληξη αυτών των εκλογών ωστόσο θεωρούνται οι Πράσινοι (EELV), που εκτοξεύονται στην τρίτη θέση, με ποσοστό γύρω στο 12%.

Δείτε επίσης: LIVE – Ευρωεκλογές 2019: Όλες οι εξελίξεις της μεγάλης ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης