Γαλλικές εκλογές: Όλες οι ανατροπές μέχρι την τελική μάχη

Γαλλικές εκλογές: Όλες οι ανατροπές μέχρι την τελική μάχη
Photo:

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος Γάλλος πρόεδρος την Κυριακή.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή πολύ επιθετικών σχολίων μεταξύ του νεαρού κεντρώου υποψήφιου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων. Ποτέ ως τώρα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει τόσες ανατροπές.

Τελική, επιθετική μάχη

Αφού πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αντιπαρατέθηκαν επιθετικά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος Μακρόν θα κερδίσει αύριο Κυριακή, με περισσότερο από 60% των ψήφων, όμως η ψήφος έκπληξη υπέρ του Brexit και η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ωθούν τους δημοσκόπους να τηρούν επιφυλακτική στάση.

Αποκλεισμός των παραδοσιακών κομμάτων
Πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: κανένα από τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αντιευρωπαϊκή ψήφος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις 23 Απριλίου, στον πρώτο γύρο, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά βάσισαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στο θέμα αυτό.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μια «ευρωπαϊκή» επιλογή.

Προκριματικές εκλογές: αποκλεισμός των φαβορί

Πριν τον αποκλεισμό των παραδοσιακών κομμάτων από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις προκριματικές εκλογές που διοργάνωσαν κέρδισαν απρόσμενοι υποψήφιοι, ενώ μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ για τη δεξιά, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για την αριστερά, αποκλείστηκαν.

Ο Ολάντ δεν θέτει υποψηφιότητα

Την 1η Δεκεμβρίου 2016 ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία.
Ιδιαίτερα αντιδημοφιλής ο απερχόμενος πρόεδρος εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να αποτρέψει μια ήττα της αριστεράς απέναντι στην άκρα δεξιά. Ήταν η πρώτη φορά από το 1958 που ο απερχόμενος πρόεδρος δεν διεκδίκησε δεύτερη θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ