Γαλλικές Εκλογές: Τι έχουν υποσχεθεί Μακρόν και Λεπέν

Γαλλικές Εκλογές: Τι έχουν υποσχεθεί Μακρόν και Λεπέν

Οι Γάλλοι επιλέγουν την Κυριακή τον νέο ηγέτη τους, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας - Τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι δύο υποψήφιοι.

Οι Γάλλοι επιλέγουν την Κυριακή τον νέο ηγέτη τους, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας, μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του λίγες μόλις ημέρες προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ξεκινήσει μια νέα προεκλογική εκστρατεία, αυτή τη φορά για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ήδη ξεκίνησε η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, με τα νησιά Σεν Πιερ και Μικελόν που έκαναν την αρχή στις 12:00 ώρα Γαλλίας (08:00 τοπική ώρα). Θα ακολουθήσουν η Γουιάνα και οι Αντίλλες.

Η ψηφοφορία, που διεξάγεται αύριο Κυριακή στη μητροπολιτική Γαλλία, ξεκινά από σήμερα Σάββατο σε περίπου τα μισά υπερπόντια εδάφη (Σεν Πιέρ και Μικελόν, Γουιάνα, Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Σεν Μπαρτελεμί, Σεν Μαρτάν και γαλλική Πολυνησία), καθώς και για τους Γάλλους που ζουν στην αμερικανική ήπειρο.

Λόγω της διαφοράς της ώρας, παραδοσιακά οι περίπου 5.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στα Σεν Πιερ και Μικελόν, το μικρό γαλλικό σύμπλεγμα στον βόρειο Ατλαντικό, δίπλα στον Καναδά, ανοίγουν τον χορό.

Η Γουιάνα θα αρχίσει να ψηφίζει στις 13:00 (ώρα Παρισιού), οι Αντίλλες στις 14:00 και η Πολυνησία στις 20:00. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 22:00 (ώρα Παρισιού) στα νησιά Ουαλίς και Φουτουνά, και στις 23:00 στη Νέα Καληδονία, όπου θα έχει φθάσει ήδη η Κυριακή.

Οι κάτοικοι της μητροπολιτικής Γαλλίας θα περιμένουν έως τις 08:00 της Κυριακής για να αρχίσουν να ψηφίζουν (οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 19:00 ή, στις μεγάλες πόλεις, έως τις 20:00). Οι κάτοικοι της Ρεϊνιόν θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 06:00 (ώρα Παρισιού), εκείνοι της Μαγιότ στις 07:00.

Ακολουθούν τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Εμανουέλ Μακρόν
– Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».

– Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

– Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό.

Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

– Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

– Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

– Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

– Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

– Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Δείτε ακόμη:
Μήνυμα στήριξης από Μακρόν: Θα ηγηθώ της μάχης για το ελληνικό χρέος

Μαρίν Λεπέν
– Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

– Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

– Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.

– «Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.

– «Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά. Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες.

Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.

– Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

– Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.

Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Μοσκοβισί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: Σύμμαχος της Ελλάδας ο Μακρόν