Γάζα: Ποια πλευρά ευθύνεται για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Γάζα: Ποια πλευρά ευθύνεται για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
epa10959744 Israeli army flares illuminate the sky over Al Shatea refugee camp during an exchange of fire between the Israeli army and militants of the Ezz Al-Din Al Qassam militia, the military wing of the Hamas movement, in the northern Gaza Strip, 05 November 2023. More than 9,700 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος, στο CNN.

Η Χαμάς διένειμε σε άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις μήνυμα για την κατάσταση, όπως τη βλέπει, ως προς τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που επαναλήφθηκαν από προχθές Τετάρτη στο Κάιρο, οι οποίες οδηγήθηκαν σε «αδιέξοδο».

«Η αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις αναχώρησε από το Κάιρο για τη Ντόχα. Η κατοχή απέρριψε την πρόταση που είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές κι είχαμε αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, η μπάλα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο της κατοχής», αναφέρει επιστολή της Χαμάς.

Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο έπειτα από «δύο ημέρες διαπραγματεύσεων», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας πως οι προσπάθειες των χωρών που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται, με σκοπό να υπάρξει «σύγκλιση απόψεων» των αντιμαχόμενων πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανέφεραν στο CNN τρεις πηγές, η Χαμάς απαίτησε κατάπαυση του πυρός για 12 εβδομάδες στην τελευταία της πρόταση για να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που δημιούργησε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σε προηγούμενο σημείο των συνομιλιών, η παλαιστινιακή οργάνωση συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για μια νέα κατάπαυση του πυρός για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το νέο αίτημα αποτελεί σαφή αντιστροφή της προηγούμενης θέσης της οργάνωσης.

Ισραηλινή πηγή που έχει πρόσβαση στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει πρόβλημα να δεσμευτεί για τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός που απαιτεί η Χαμάς πριν από την απελευθέρωση των ομήρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: