Γέλεν: Επιθυμούμε ένα «υγιή ανταγωνισμό» ΗΠΑ-Κίνας

Γέλεν: Επιθυμούμε ένα «υγιή ανταγωνισμό» ΗΠΑ-Κίνας
epa06328202 US Chair of the Federal Reserve Janet Yellen attends the European Central Bank Communications Conference 'Communications challenges for policy effectiveness, accountability and reputation' in Frankfurt Main, Germany, 14 November 2017. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στο Πεκίνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021.

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τάχθηκε σήμερα από το Πεκίνο υπέρ ενός «υγιούς ανταγωνισμού» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, χώρα από την οποία οι ΗΠΑ είναι «σχεδόν αδύνατο» να αποσυνδεθούν, παρά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σ’αυτές τις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις.

«Επιθυμούμε έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό, όχι το νόμο του ισχυρότερου, με ένα σύνολο δίκαιων κανόνων, που να μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες», δήλωσε η Γέλεν στη διάρκεια συνάντησής της στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργού Λι Τσιάνγκ, ο οποίος είναι στη χώρα του αρμόδιος ειδικά για τα οικονομικά ζητήματα.

Η υπουργός Οικονομικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή της στην Κίνα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2021, ζήτησε επίσης οι «διαφωνίες» να «μη επιδεινώσουν αχρείαστα» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και μήνες να μειωθεί η εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τη γιγάντια χώρα της Ασίας, με φόντο την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η Γέλεν ζήτησε να υπάρξει σύνεση στο σημείο αυτό. «Μια αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα ήταν αποσταθεροποιητική για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επίσκεψή της πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες έπειτα από εκείνη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να αποκαταστήσει άμεσες επαφές με το Πεκίνο, έπειτα από τρία χρόνια σχεδόν πλήρους απομόνωσης της Κίνας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η κα Γέλεν μοιάζει να είναι πιο ρεαλίστρια» απ’ ό,τι άλλοι, υπογραμμίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάο Ουενζάο, μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

«Η επίσκεψή της είναι ευπρόσδεκτη και από πρακτική άπόψη αναμένεται ότι θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πλησιάσουν το ένα το άλλο», εκτιμά.

«Πιστεύω πως αναδιαμορφώνουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Τάο.

Σήμερα το πρωί, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε ήδη μια «πραγματική συζήτηση» με τον πρώην ομόλογό της, τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, και με τον απερχόμενο διοιητή της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

«Συζήτησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και γι’ αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας αντιστοίχως», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: