«Γεμίζει» το ελληνικό ταμείο: Έως και 15 δισ. ευρώ από τον ESM για το «μαξιλάρι» ρευστότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τελική λύση – πακέτο που προωθεί το Βερολίνο για την Ελλάδα, ο «σκόπελος» της γερμανικής βουλής και το ΔΝΤ.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters βλέπει πιθανότητα η χώρα να πάρει έως και 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι σταθερή και να μη χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος. Τα χρήματα, όπως δηλώνει, θα προέλθουν από τα αυτά που περίσσεψαν από τα 86 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το 1,6 δισ. ευρώ ως «υποχρεωτική».

Σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος, αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση ολομέλειας.

Τα περιορισμένα, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένα αυτά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με μια αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης που προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο και πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Welt, επικαλούμενη κύκλους της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU, μεταδίδει ότι «οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους».

Οι βασικοί άξονες για τη λύση περιλαμβάνουν:

– παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου μνημονίου ύψους 130 δισ. ευρώ από τον EFSF (όπως γράφει σήμερα και η Süddeutsche Zeitung, λόγω γερμανικών πιέσεων, η επιμήκυνση «κλειδώνει» μάλλον στα 7 με 8 χρόνια),

– μαξιλαράκι ασφαλείας από τους αδιάθετους πόρους του τρίτου προγράμματος που αναμένεται να κινηθεί στα 15 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα ύψους 4-5 δισ.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, το Βερολίνο φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον απόλυτα με έναν αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο του Ταμείου.

Εκτιμάται πάντως ότι το προωθούμενο από τους Μέρκελ και Σολτς μείγμα δεν θα συναντήσει σοβαρές αντιστάσεις στη Βουλή. Τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους βρίσκουν σύμφωνα ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, με εξαίρεση βέβαια το εθνολαϊκιστικό AfD. Οι δε ρήτρες της αυστηρής εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμπεφωνημένων και κυρίως να μην ακυρωθούν μεταρρυθμίσεις, ενισχύουν σαφέστατα το επιχείρημα της υπερψήφισης των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου το μήνυμα που εκπέμπεται αυτές τις μέρες είναι το εξής: το θέμα πρέπει να κλείσει πάση θυσία και μάλιστα άμεσα. «Όχι άλλες φασαρίες λόγω Ελλάδας», διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Welt.