Geniki Bank: Αύξηση κερδών μετά από 10 συνεχόμενες ετήσιες χρήσεις

Geniki Bank: Αύξηση κερδών μετά από 10 συνεχόμενες ετήσιες χρήσεις

Τα κέρδη μετά από φόρους για το α’ εξάμηνο έφτασαν τα 85 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση των κερδών μετά από φόρους, στα 85 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών τις 10 προηγούμενες ετήσιες χρήσεις, ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Geniki Bank.

Στα αποτελέσματα της η Geniki Bank αναφέρει οτι:

– Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 23,1%, στο υψηλότερο επίπεδο της αγοράς.

-Σημειώθηκε περαιτερω ενίσχυση της υψηλής ρευστότητας της Τράπεζας με σημαντική μείωση του κόστους καταθέσεων και βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 77%.

– Παρατηρήθηκε Βελτίωση της διαχείρισης των επισφαλών δανείων και σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας κατά 14% το 2ο τρίμηνο 2014 έναντι του 1ου τρίμηνου 2014, με αποτέλεσμα τη μείωση του υπολοίπου των επισφαλών δανείων κατά Euro16 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014.

• Η βελτίωση των επιδόσεων, που σημειώθηκε στα αποτελέσματα χρήσεως το 1ο τρίμηνο 2014 με επίτευξη κερδών μετά από 10 χρόνια συνεχόμενων ζημιών, συνεχίστηκε και το 2ο τρίμηνο 2014 με τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα Euro80,2 εκατ. και στα Euro85 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014.

• Τα λειτουργικά κέρδη πριν από προβλέψεις συνέχισαν την ανοδική τους τάση και ανήλθαν σε Euro4,5 εκατ. το 2ο τρίμηνο 2014, έναντι κερδών Euro 1,9 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2014 και ζημιών Euro1,4 εκατ. το 4ο τρίμηνο 2013.

• Η καθαρή θέση της Τράπεζας αυξήθηκε σε Euro440 εκατ. τον Ιούνιο 2014 από Euro 360 εκατ. το Μάρτιο 2014 και Euro 355 εκατ. το Δεκέμβριο 2013.

• Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της Τράπεζας (Common Equity Tier I) ο οποίος διαμορφώθηκε σε 23,1% στο τέλος Ιουνίου 2014, από 18,2% το Δεκέμβριο 2013. Με πλήρη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded), ο δείκτης βασικών κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 20%, στο υψηλότερο επίπεδο της αγοράς.

• Περαιτέρω βελτιώθηκαν οι ήδη ισχυροί δείκτες ρευστότητας της Τράπεζας, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται σε 77% στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2014, το χαμηλότερο ποσοστό στην ελληνική αγορά, έναντι 82% στο τέλος του 4ου τριμήνου 2013, χωρίς καμία εξάρτηση της Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

• Οι καταθέσεις της GENIKI Bank ανήλθαν σε Euro2.230 εκατ. στο τέλος Ιουνίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2013 και 12,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 140 μβ σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2013, από τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς.

• Περαιτέρω μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες της Τράπεζας κατά 15% το 1ο εξάμηνο 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας και παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε έργα και υποδομές για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Τράπεζας.

• Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων διαμορφώθηκε σε 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, από τα υψηλότερα στην αγορά.

• Η συνεχιζόμενη αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των επισφαλών δανείων οδήγησε σε σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας κατά 14% το 2ο τρίμηνο 2014 έναντι του 1ου τριμήνου 2014 και κατά 57% έναντι του 4ου τριμήνου 2013, ενώ η παραγωγή νέων δανείων σε καθυστέρηση ήταν αρνητική το 1ο εξάμηνο 2014, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνοντας τα επισφαλή δάνεια κατά Euro16 εκατ. από την αρχή του έτους.

• Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος της χώρας, αποφάσισε το Μάιο τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τον Όμιλο. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης, η οποία υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και αναμένεται η ολοκλήρωσή της πριν το τέλος του έτους. Έχει ξεκινήσει παράλληλα η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας στον Όμιλο Πειραιώς και η διαμόρφωση ενιαίας κουλτούρας, με στόχο να προσφέρουμε ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Σε δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Νικόλαου Καραμούζη αναφέρεται: «Μετά από 77 χρόνια αυτόνομης και επιτυχούς πορείας στην Ελληνική αγορά, η GENIKI Bank συγχωνεύεται με την Τράπεζα Πειραιώς, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό Όμιλο στην Ελλάδα. Στις δεκαετίες επιτυχούς παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, η GENIKI Bank αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, διαμόρφωσε σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης με την πελατεία της, διατήρησε και τίμησε παραδοσιακές σχέσεις, όπως αυτές με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού – πρώην βασικό μέτοχο της Τράπεζας-, και συνέβαλε σταθερά στην οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου.

Σήμερα οι συνθήκες του εγχώριου τραπεζικού τομέα, των αγορών και της χώρας επιβάλλουν μια νέα πορεία της Τράπεζας, του προσωπικού και της πελατείας της, μέσα από την ένταξή τους στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, εξέλιξη που προσφέρει νέες προκλήσεις, σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική αλλά και καλύτερη αξιοποίηση του ικανού στελεχιακού δυναμικού της Τράπεζας, καθώς και προσφοράς πιο σύγχρονων ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών στους πελάτες μας.

Η Τράπεζα ολοκλήρωσε πλήρως τη χρηματοοικονομική της εξυγίανση και επέστρεψε σε κερδοφορία μετά από μια δεκαετία ζημιών με κέρδη μετά φόρων Euro 85 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2014. Παράλληλα ενίσχυσε περαιτέρω τους βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Common Equity Tier I: 23,1%) και ρευστότητας (δάνεια προς καταθέσεις: 77%), οι καλύτεροι της αγοράς, χωρίς καμία εξάρτηση για κεφάλαια και ρευστότητα από τo Ευρωσύστημα. Επιπλέον, αύξησε σημαντικά τις καταθέσεις, την εισπραξιμότητα από επισφαλή δάνεια και μείωσε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας, αναβαθμίζοντας παράλληλα το προσωπικό, τις υποδομές, τις διαδικασίες, τις λειτουργίες και τα προσφερόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε σταθερά το παραπάνω εγχείρημα.

Για την επιτυχία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη και το προσωπικό της GENIKI Bank, που με τη συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους αλλά και τον επαγγελματισμό τους, δημιούργησαν τις αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση και πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας. Ο ρόλος τους ήταν καθοριστικός και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που είχα την ευκαιρία και το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί τους και να ηγηθώ αυτού του σημαντικού έργου.

Όλοι μαζί τώρα εντασσόμαστε στην Τράπεζα Πειραιώς και συνεχίζουμε. Διαβεβαιώνω τους πελάτες της GENIKI Bank ότι, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τον Όμιλο Πειραιώς, σε μερικούς μήνες από τώρα, θα έχουν τη δυνατότητα και την πρόσβαση στο σύνολο των διευρυμένων προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς και τη σιγουριά και την ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρει η ισχυρή χρηματοοικονομική κατάσταση και η ηγετική θέση του Ομίλου μας στην Ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι, το σύνολο του προσωπικού της GENIKI Bank είναι έτοιμο να συμβάλει δημιουργικά στο νέο ξεκίνημα και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία και το ρόλο του Ομίλου μας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη: Στα 164 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο β’ τρίμηνο