Γενικός ξεσηκωμός από την απόφαση Τζόνσον να κλείσει τη βρετανική βουλή

Γενικός ξεσηκωμός από την απόφαση Τζόνσον να κλείσει τη βρετανική βουλή
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τους Εργατικούς μέχρι τον... Χιου Γκραντ, πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν αντίθετοι στην τακτική του Μπόρις Τζόνσον.

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο χθες, Τετάρτη, οι υπογραφές κάτω από το αίτημα Βρετανών πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί για έναν μήνα και πλέον η λειτουργία του κοινοβουλίου, ως τα μέσα Οκτωβρίου, ήτοι δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του Brexit, καταγράφεται στον ιστότοπο όπου υποβάλλονται και καταμετρώνται.

Το αίτημα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως χθες στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια- μάλλον ακαδημαϊκή- συζήτηση για το θέμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε γνωστή χθες την πρόθεσή του να διακοπούν οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόφαση που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και ώθησε σε πτώση τη λίρα.

Έξαλλος ο Χιου Γκραντ με Μπόρις Τζόνσον

Εκτός εαυτού βγήκε ο Χιου Γκραντ με τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφαση του δεύτερου να αναστείλει να αναστείλει τις εργασίες της βουλής για περισσότερο από έναν μήνα, προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του για το Brexit.

Σε μία χειμαρρώδη ανάρτηση στο Twitter, ο ηθοποιός «στολίζει» με βρισιές τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα τεκταινόμενα στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Δεν θα γ@@@@@ το μέλλον των παιδιών μου. Δεν θα καταστρέψεις τις ελευθερίες για την υπεράσπιση των οποίων πολέμησε ο παππούς μου σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Αϊ γ@@@@@ υπερπροβλημένο λαστιχένιο παιχνίδι μπάνιου. Η Βρετανία είναι αηδιασμένη με εσένα και τη μικρή συμμορία με τα μαλ@@@να τσιράκια σου», έγραψε ο Χιου Γκραντ και τα… είπε όλα κυριολεκτικά.

Στη viral ανάρτησή του, ο Γκραντ συμπεριέλαβε ένα βίντεο του Τζόνσον, στο οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα περιμένει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να οδηγήσει προς τα εμπρός τη χώρα. «Έχουμε μια πολύ συναρπαστική ατζέντα για να κάνουμε τους δρόμους μας ασφαλείας, να επενδύσουμε στο σύστημα υγείας μας, να αντιμετωπίσουμε τα βίαια εγκλήματα και να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τζόνσον.

Τα σχόλια πάντως κάτω από την ανάρτηση του Γκραντ είναι διχασμένα, με άλλους χρήστες να επικροτούν το γεγονός ότι πήρε θέση και να εκφράζουν τη συμφωνία τους και άλλες να του επιτίθενται επί προσωπικού, αναφερόμενοι στα σκάνδαλα του παρελθόντος του.

Ενέκρινε το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή του Κοινοβουλίου η Βασίλισσα Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Για αυτήν της την απόφαση μια… περίεργη συμβουλή δίνει μέσω Twitter στην βασίλισσα Ελισάβετ μια βουλευτής των Εργατικών. Η βουλευτής Κέιτ Οσάμορ έγραψε στο Twitter πως η Ελισάβετ θα πρέπει να δει τι συνέβη με «τον ξάδερφό της Τίνο, πρώην βασιλιά της Ελλάδας» όταν «πέρασε» ένα πραξικόπημα της Δεξιάς. «Η μοναρχία καταργήθηκε!», καταλήγει το tweet- προειδοποίηση της βουλευτή.

Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη. Οι βουλευτές δεν θα συνεδριάσουν παρά για λίγες ημέρες πριν από την διακοπή των εργασιών μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει τις εργασίες επί εβδομάδες κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου εξαιτίας της διεξαγωγής των ετήσιων συνεδρίων των πολιτικών κομμάτων, όμως αυτήν την φορά η αναστολή των εργασιών παρατείνεται για δώδεκα ημέρες μετά την λήξη των εργασιών του τελευταίου κομματικού συνεδρίου, του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.

Αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα καθιστά αδύνατο για τους βουλευτές που είναι αντίθετοι με ένα Brexit χωρίς συμφωνία να περάσουν την αναγκαία νομοθεσία για την αποτροπή αυτού του σεναρίου την 31η Οκτωβρίου.

Η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε σαρκαστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι «οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν το Brexit πριν και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Επείγουσα συζήτηση ζητούν οι Εργατικοί

Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μίας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.

Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων

Ο Λόρδος Γιανγκ, ο υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας «δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Λόρδος Γιανγκ αναφέρει ότι κατά τον διορισμό του είχε αποδεχθεί την προτιμώμενη από την βρετανική κυβέρνηση εκδοχή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, μαζί με την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία για λόγους βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου. Επισημαίνει επίσης την διαβεβαίωση που είχε δώσει ο Μπόρις Τζόνσον πριν εκλεγεί από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην ηγεσία των Τόρις ότι δεν του αρέσει η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου για την διευκόλυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«…είμαι πολύ δυσαρεστημένος …για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα. Αν και δεν συμφωνώ με την υπερβολή ορισμένων επικρίσεων, δεν έχω πεισθεί για τους λόγους που δίνονται για την απόφαση αυτή, η οποία πιστεύω ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του Κοινοβουλίου σε μία κρίσιμη στιγμή για την ιστορία μας και ενισχύει τη ιδέα ότι η κυβέρνηση ίσως να μην έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής (των Λόρδων) για την πολιτική της για το Brexit».

Παραιτήθηκε η δημοφιλής επικεφαλής των Τόρις στην Σκωτία

Η Ρουθ Ντέιβιντσον, η δημοφιλής επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, σε μία κίνηση που αποτελεί σκληρό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να διευκολύνει τα σχέδιά του για το Brexit.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρουθ Ντέιβιντσον αναφέρεται στην εσωτερική σύγκρουση που αισθάνθηκε για την υπόθεση του Brexit, αν και επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την αποχώρησή της.

Η 40χρονη Ρουθ Ντέιβιντσον είναι μία χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, που υποστηρίζει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει δώσει νέα πνοή στο Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας.