Geodata.gov.gr: Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία γεωχωρικών δεδομένων

Geodata.gov.gr: Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία γεωχωρικών δεδομένων

Προσφέροντας ταχύτερη και απλούστερη διάθεση ανοικτών δεδομένων, όλοι πλέον μπορούν ελεύθερα να δημοσιεύσουν, να χρησιμοποιήσουν και να απεικονίσουν τα δημοσιευμένα δεδομένα.

Ένας μεγάλος αριθμός γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή δεδομένων που μπορούν να απεικονιστούν σε χάρτη, είναι διαθέσιμα στο geodata.gov.gr: μια υπηρεσία ανοιχτών δεδομένων για την υποστήριξη της δημόσιας διοίκησης και την ενθάρρυνση ερευνητικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Το geodata.gov.gr συγκεντρώνει δεδομένα από άλλους φορείς και υπηρεσίες και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, ενώ μέχρι σήμερα έχει προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα σε περισσότερους από 500.000 χρήστες.

Τα δεδομένα και οι διαδραστικοί χάρτες του αξιοποιούνται από επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές και πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Προσφάτως το geodata.gov.gr άλλαξε εμφάνιση και λειτουργία, προσφέροντας ταχύτερη και απλούστερη διάθεση ανοικτών δεδομένων. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί ελεύθερα να δημοσιεύσει, να χρησιμοποιήσει και να απεικονίσει τα δημοσιευμένα δεδομένα.

Μάλιστα, οι αναβαθμισμένοι χάρτες του geodata.gov.gr μπορούν πλέον να ενσωματώνουν δορυφορικές εικόνες και αεροφωτογραφίες.

Το geodata.gov.gr στηρίζεται σε ανοικτό λογισμικό, που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου PublicaMundi. Η παλιά έκδοση θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση old.geodata.gov.gr μέχρι τα μέσα του 2016, χωρίς όμως να ενημερώνεται με νέα γεωχωρικά δεδομένα.

Επίσης, στο labs.geodata.gov.gr φιλοξενείται ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται, όπως και για την εκπαίδευση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στην ανάρτηση δεδομένων.