Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν άμεσες κυρώσεις από την ΕΕ στη Χαμάς

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θέλουν άμεσες κυρώσεις από την ΕΕ στη Χαμάς
epa10995520 A vehicle carrying hostages held by Hamas in Gaza arrives at Sheba Medical Center in Tel HaShomer neighborhood in Ramat Gan, Israel, 26 November 2023. The Israeli government confirmed that Hamas released on 25 November a second group of hostages consisting of eight Israeli children, five Israeli women, and four Thai citizens. More than 14,000 Palestinians and at least 1,200 Israelis have been killed, according to the Gaza Government media office and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ κατά της Χαμάς και την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ».

Οι τρείς ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, απέστειλαν επιστολή στην ΕΕ με την οποία ζητούν την επιβολή ad hoc κυρώσεων κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κοινή επιστολή των τριών ΥΠΕΞ των χωρών προς τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνεται πως «εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην πρόταση για τη δημιουργία ενός ad hoc καθεστώτος κυρώσεων κατά της Χαμάς και των υποστηρικτών της.

Η ταχεία υιοθέτηση αυτού του καθεστώτος κυρώσεων θα μας επιτρέψει να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Χαμάς και την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ» ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιστολή στάλθηκε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Συμβούλιο «Εξωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις για το αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία, καθώς και για την πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Χαμάς και μεμονωμένες κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Θα συζητήσουν επίσης για την «επόμενη μέρα», μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στήριξαν την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, όμως καταψήφισαν οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε, θα πρέπει να συμφωνηθεί τουλάχιστον μια σειρά από παύσεις των εχθροπραξιών, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι άθλια, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. «Δεν υπάρχουν άλλα καταφύγια στη Γάζα», δήλωσε ο Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: