Γερμανικός Τύπος: Επενδύσεις τώρα στην Αθήνα

Γερμανικός Τύπος: Επενδύσεις τώρα στην Αθήνα

Στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης και στις δυσκολίες των Ελλήνων αναφέρονται τα γερμανικά μέσα.

«Επενδύσεις τώρα στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη γερμανική Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Σύμφωνα με τη dw, η εφημερίδα σημειώνει: «Εδώ και 15 χρόνια δεν έχει προσγειωθεί ούτε απογειωθεί κανένα αεροπλάνο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Από τότε που σταμάτησε η λειτουργία του το 2001 υπάρχουν διαμάχες για το μέλλον της περιοχής. Τώρα επιτέλους κινείται κάτι: την προηγούμενη Τρίτη υπεγράφησαν τα προσύμφωνα για την ιδιωτικοποίηση της τεράστιας έκτασης».

Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα επισημαίνει: «Η μέχρι σήμερα παραμελημένη περιοχή στα νοτιανατολικά της Αθήνας θεωρείται ‘φιλέτο’. Με έκταση 620 εκταρίων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το πριγκιπάτο του Μονακό».

Η Frankfurter Rundschau καταλήγει λέγοντας: «Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαριστούν όλες οι ανοιχτές λεπτομέρειες και στη συνέχεια μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να απομακρύνει τα παλιά τζετ της Ολυμπιακής αλλά να βρει και έναν τόπο διαμονής για τους πρόσφυγες. Με 4.000 ανθρώπους, το Ελληνικό είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στην Αθήνα».

«Νέα δισεκατομμύρια για την Αθήνα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: «Γρήγορα και αθόρυβα – θα πρέπει να δρομολογηθεί η νέα δόση του δανείου των δισεκατομμυρίων σύμφωνα με την επιθυμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Φαίνεται πως το σχέδιό του υλοποιείται. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει το ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς την επιτροπή δημοσιονομικών υποθέσεων της βουλής ‘η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα’. Το έγγραφο είναι στη διάθεση της Handelsblatt» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους

Στην κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αναφέρεται η Berliner Morgenpost και κυρίως στην αδυναμία τους να πληρώσουν φόρους.

«Σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε φορολογικές μειώσεις, ως πρωθυπουργός σφίγγει την μέγκενη των φόρων… η φαντασία των αριστερών λαϊκιστών δεν γνωρίζει όρια στην επινόηση νέων φόρων. Θα μπορέσει όμως το δημόσιο να εισπράξει όλους αυτούς του φόρους; Μια δημοσκόπηση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα δείχνει πως η κυβέρνηση έχει παρασφίξει τον κλοιό των φόρων. Οι εφτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν είναι σε θέση αυτό το χρόνο να πληρώσουν όλους τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές διότι απλά δεν έχουν τα χρήματα».

Τέλος, η μικρή επαρχιακή εφημερίδα Schwarzwälder – Bote αναφέρεται στο άνοιγμα υποκαταστημάτων της τράπεζας ProCredit στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ (υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένος της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων) εργάστηκε πολύ καιρό για αυτή την ημέρα: το ξεκίνημα μιας νέας τράπεζας για τους μικρομεσσαίους στην Ελλάδα. Η τράπεζα ProCredit, η οποία υποστηρίζεται από την επενδυτική τράπεζα KFW και άλλους θεσμούς, έχει πολύ καλή φήμη και μακρά εμπειρία ως ειδικός στη χορήγηση δανείων σε μικρομεσσαίους σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομικά δύσκολη κατάσταση. Δραστηριοποιείται σε 17 χώρες. Στην Ελλάδα ξεκινά σαν υποκατάστημα στο εξωτερικό της ProCredit Βουλγαρίας, που ανήκει στον ίδιο όμιλο τραπεζών».