Για 7ο μήνα σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Για 7ο μήνα σε συρρίκνωση η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Καμπάνες» κινδύνου για ύφεση στις χώρες του ευρώ.

Σε τροχιά συρρίκνωσης κινήθηκε για 7ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο του 2023 η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους οριστικούς δείκτες PMI που καταρτίζει η S&P Global από κοινού με την Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες έναντι 48,1 μονάδων στην αρχική εκτίμηση του δείκτη και έναντι των 48,7 μονάδων του Νοεμβρίου.

Παρά την οριακή βελτίωση, πρόκειται για το 7ο συνεχόμενο μήνα όπου ο σύνθετος PMI κινείται κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα, για κάθε μήνα στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης κινήθηκε υπό των 50 μονάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 48,8 μονάδες από 48,7 τον Νοέμβριο.

«Δεν είναι ακόμη σε ύφεση οι υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.Υπάρχει έλλειψη σαφών σημάτων που να υποδεικνύουν μια επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή επέκταση», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

«Ο σύνθετος δείκτης PMI κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης για την Ευρωζώνη», πρόσθεσε λέγοντας ότι το οικονομικό του μοντέλο προέβλεπε συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Ακόμα, ο ντε λα Ρούμπια εκτιμά πως η πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: