«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο – Πάνω από 4%

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο – Πάνω από 4%
France, 2022-01-07. Savings illustration. Photograph by Thibaut Durand / Hans Lucas. France, 2022-01-07. Illustration d epargne. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Επιμονή των υψηλών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Δεκέμβριο του 2023, κινούμενος πιο μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee), ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,1% έναντι 3,9% τον Νοέμβριο. Η μέτρηση κινήθηκε εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι 3,5% τον Νοέμβριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι -0,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον τελευταίο μήνα του 2023.

Οι αγορές εστιάζουν στο κατά πόσο τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της ευρωτράπεζας επί της νομισματικής της πολιτικής μέσα στο 2024.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα τρόφιμα

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημειώθηκε στον κλάδο των τροφίμων, με άνοδο 7,1% έναντι του +7,7% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν 3,7% έναντι ανόδου 3,5% τον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: