Για «υποκρισία» κατηγορεί το Χονγκ Κονγκ τις ΗΠΑ εν μέσω διαμαρτυριών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Για «υποκρισία» κατηγορεί το Χονγκ Κονγκ τις ΗΠΑ εν μέσω διαμαρτυριών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
epa08466151 Demonstrators participate in a peaceful sit-in and march in downtown Oakland over the arrest in Minnesota of George Floyd, who later died in police custody, in Oakland, California, USA, 04 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting Minneapolis Police officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed Black man later died in police custody. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα προβάλλουν τη βίαιη ρητορική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την καταδίκη των διαδηλώσεων και των ταραχών από τους Αμερικανούς βουλευτές.

της Naomi Xu Elegant

Η αναταραχή για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα προβάλλουν τη βίαιη ρητορική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την καταδίκη των διαδηλώσεων και των ταραχών από τους Αμερικανούς βουλευτές. Τα κινεζικά ΜΜΕ καταγγέλλουν, αφενός, την «υποκρισία» των ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και προβάλλουν, αφετέρου, τις τακτικές της αστυνομίας στις ΗΠΑ ως απόδειξη του περιορισμού της αστυνομικής αυθαιρεσίας από τις δυνάμεις τήρησης της τάξης του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τραμπ τη Δευτέρα χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες και τις λεηλασίες ως «πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας» στην πρώτη ομιλία του στον Λευκό Οίκο από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο και είπε ότι θα στείλει τον στρατό των ΗΠΑ σε πόλεις και πολιτείες που δεν ελέγχουν τις αναταραχές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να διαλύσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, έτσι ώστε ο Πρόεδρος να ποζάρει για φωτογράφιση σε μια κοντινή εκκλησία.

«Η καταστολή των διαμαρτυριών από τον στρατό είναι μια αντίφαση για τις ΗΠΑ», έγραφε ένας τίτλος των Global Times, ενός κρατικού μέσου της Κίνας. «Οι ελίτ των ΗΠΑ που υποστηρίζουν τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ καταστέλλουν διαδηλώσεις στο έδαφος τους», έγραφε άλλος τίτλος. Το άρθρο επέκρινε τους πολιτικούς των ΗΠΑ για την «υποκρισία» και τα «διπλά στάνταρντ» έναντι του Χονγκ Κονγκ.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ δείχνει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα των φυλετικών διακρίσεων και της βίαιης επιβολής του νόμου από την αστυνομία, καθώς και την επείγουσα ανάγκη των ΗΠΑ να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian.

Στο Χονγκ Κονγκ πέρυσι η λαϊκή αντίθεση σε ένα νομοσχέδιο έκδοσης εγκληματιών, που πλέον αποσύρθηκε, έβγαλε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης σε ειρηνικές πορείες τον Ιούνιο. Όλο αυτό μεταμορφώθηκε σε ένα αντικυβερνητικό κίνημα που παρέλυσε την πόλη για όλο το υπόλοιπο 2019 και τις αρχές του 2020 με πορείες, απεργίες, οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, και πολιορκίες πανεπιστημίων.

Οι διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ είχαν υποστήριξη από πολλούς πολιτικούς των ΗΠΑ και προκάλεσαν την ψήφιση του Νόμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ το Νοέμβριο. «Η αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει στο Twitter πέρυσι ο γερουσιαστής Tom Cotton, ένας από τους εξέχοντες πολιτικούς στις ΗΠΑ υπέρ του Χονγκ Κονγκ.