Για «μνημονιακή προσήλωση» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ΤτΕ

Για «μνημονιακή προσήλωση» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ΤτΕ

Διαφωνεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα συμπεράσματα της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Σκληρή» κριτική εις βάρος της Τράπεζας της Ελλάδας εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «άνευ όρων μνημονιακή προσήλωση», αφού το περιεχόμενο της έκθεσης περιλαμβάνει «διαρθρωτικές αλλαγές» της περιόδου 2010-2013 που «ήταν αναγκαίες εδώ και δεκαετίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, «συγχαίρει» την κυβέρνηση μέσω της έκθεσης για τις «θεσμικές αλλαγές στην αγορά εργασίας», δηλαδή την μείωση των μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, για τις «θεσμικές αλλαγές στο κράτος», δηλαδή τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, και για τον «περιορισμό της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» που εκτός των άλλων έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

ΤτΕ: Απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε τέσσερα χρόνια

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί ακόμη κριτική και στην τοποθέτηση της ΤτΕ όσον αφορά στον τραπεζικό σύστημα, η οποία, όπως αναφέρει, ενώ υποστηρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι για τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επαρκώς την πραγματική οικονομία.

Σχετικά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ε.Ε., η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Έκθεση αποτιμά θετικά το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ε.Ε, που συνεπάγεται λιτότητα και μόνιμη εποπτεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι τα επαναλαμβανόμενα διθυραμβικά σχόλια για την ασκούμενη πολιτική και οι προτροπές για τη συνέχιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου γίνονται τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις μεταπολεμικά και έχει κουραστεί να ακούει από τους «σωτήρες» της πόσο ωφέλιμο είναι το μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη: ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών