Για ποιον λόγο μπορεί η Παγκόσμια Τράπεζα να «στοιχημάτισε» 1 δισ. Δολάρια σε μπαταρίες

Για ποιον λόγο μπορεί η Παγκόσμια Τράπεζα να «στοιχημάτισε» 1 δισ. Δολάρια σε μπαταρίες

Η στροφή προς τις καθαρές πηγές ενέργειας είναι ο βασικός λόγος αυτής της επιλογής.

 

του Lucas Laursen

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα προσφέρει δάνεια ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και θα αναζητήσει εταίρους που θα συνεισφέρουν άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση μπαταριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η τράπεζα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών 17,5 γιγαβατώρων έως το 2025 – υπερτριπλάσια χωρητικότητα από τις 4,5 περίπου γιγαβατώρες που έχουν εγκατασταθεί σήμερα σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν 0.867 γιγαβατώρες εγκατεστημένης χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών στο ηλεκτρικό τους δίκτυο.

«Οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, και να τη διοχετεύουμε όταν χρειάζεται περισσότερο για να προσφέρουμε στους ανθρώπους καθαρή, προσιτή, αξιόπιστη ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim στην ομιλία του.

Οι μπαταρίες είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα πολλών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, επειδή αυτές οι πηγές ποικίλλουν πολύ κατά τη διάρκεια μιας ημέρας και ενός έτους. Με την αποθήκευση σε μπαταρίες, οι χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν περαιτέρω από τα αναξιόπιστα και περιορισμένα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα.

Εγκαταστάσεις μπαταριών επιτρέπουν στις κοινότητες να δημιουργήσουν τα λεγόμενα μίνι-δίκτυα, τα οποία προσφέρουν σε μικρές, απομακρυσμένες κοινότητες μερικά από τα οφέλη των εθνικών δικτύων. Η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη βοηθά στη χρηματοδότηση μίνι-δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ανήλθε στο 87,4% το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό πέφτει στο 38,8%.

Η αποθήκευση μπαταριών στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να κοστίζει από 400 έως 700 δολάρια ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τους Financial Times. Στις χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος (τα στοιχεία για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν είναι διαθέσιμα), τα νοικοκυριά καταναλώνουν 2,1 κιλοβάτ κατά κεφαλή την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δαπανήσουν 200 έως 350 δολάρια για μια μπαταρία για να καλύψουν τις ηλεκτρικές ανάγκες τους.

Όμως, το κόστος των μπαταριών πέφτει σε όλο τον κόσμο: μια έκθεση σχετικά με την αποθήκευση στις ΗΠΑ σημειώνει ότι η αύξηση της αποθήκευσης γνώρισε έκρηξη το 2016, εν μέρει λόγω της θέσπισης νέων κανόνων στην Καλιφόρνια. Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους σε όλο τον κόσμο.

Η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% ετησίως κατά τη δεκαετία 2017-2027, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης, ο οποίος ανήκει στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αν και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ασκήσει κριτική στη ζημιά που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα, μερικές από τις δικές της ενισχύσεις εξακολουθούν να καταλήγουν σε πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων μέσω των εθνικών κυβερνήσεων.