Για πιθανότητα νίκης του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο ο Economist

Για πιθανότητα νίκης του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο ο Economist

Σε άρθρο του το οικονομικό περιοδικό αναφέρει ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς τις εκλογές, τις οποίες όπως σημειώνει θα μπορούσε να κερδίσει, καταγράφει με άρθρο του ο Economist. Όπως σημειώνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό του προφίλ, ενώ έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση, καθώς δεν υπόσχεται πλέον ότι θα «σκίσει το μνημόνιο».

Στο δημοσίευμά του στην ευρωπαϊκή έκδοσή του ο Economist αναφέρεται εκτενώς στο ταξίδι του στο Βατικανό και την συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι υποστηρικτές του, αναφέρει, ονόμασαν την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες «συνάντηση δύο μυαλών». Και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, «έναν άθεο», όπως λέει ο αρθρογράφος, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωφέλησε το κόμμα του να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει το περιοδικό, που υπογραμμίζει την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11% διαφορά από τη «σοκαρισμένη» ΝΔ.

«Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην πρώτη θέση για να νικήσει», τονίζεται στο άρθρο.

Το δημοσίευμα στέκεται και στις αλλαγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη συμφωνία με τους εταίρους. Ωστόσο ο Economist παρατηρεί ότιπολλοί είναι επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα των 11 δισ. ευρώ που παρουσίασε στη ΔΕΘ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως πιέζουν για περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με τον ΠΑΣΟΚ. Όμως μόλις άνοιξε το ζήτημα περί εξόδου από το μνημόνιο, τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κουνήσει η Ελλάδα το μαντήλι στους δανειστές, καταλήγει το δημοσίευμα.