Γιάννης Μασούτης: Η μέθοδος που φέρνει τα ελληνικά προϊόντα στις καλύτερες αγορές του κόσμου

Γιάννης Μασούτης: Η μέθοδος που φέρνει τα ελληνικά προϊόντα στις καλύτερες αγορές του κόσμου
Ο Γιάννης Μασούτης στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης στην Αθήνα, Παλαιό Φάληρο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι παράγοντες που ενίσχυσαν σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

«Η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και συνολικά των ελληνικών εξαγωγών τους πρώτους μήνες του έτους, αποδεικνύει ότι η συστηματική προσπάθεια και ο σχεδιασμός από τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές αφενός και η ταυτόχρονη επιθετική πολιτική από την οικονομική διπλωματία η οποία ανοίγει νέες αγορές αφετέρου, οδηγεί τα ελληνικά προϊόντα σε περίοπτη θέση σε όλες της αγορές του κόσμου. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα μέτρα της κυβέρνησης να στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας τόσο από τις μεγάλες, όσο και από τις μικρές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης, με αφορμή την αύξηση 6% -χωρίς να συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή- των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως υπογραμμίζεται από την ΚΕΕΕ, η άνοδος των εξαγωγών βασίζεται στα τρόφιμα, τα οποία αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13%.

Η ΚΕΕΕ αναφέρει ότι «τα ελληνικά εξαγώγιμα τρόφιμα και ποτά αντιμετωπίζονται από την παγκόσμια αγορά ως πρώτης ποιότητας σχεδόν σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,4%. Η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην κατηγορία του ελαιόλαδου σε ποσοστό 135%, με την αξία να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 882 εκατ. ευρώ. Στα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 577 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,6%, ενώ στους καρπούς και τα φρέσκα φρούτα έφτασε στα 592,7 εκατ. ευρώ – 111,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: