Γιατί αυτές οι 5 εταιρείες απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους

Γιατί αυτές οι 5 εταιρείες απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους

Στις ΗΠΑ, η οικονομία βελτιώνεται σταδιακά και το ποσοστό ανεργίας πέφτει. Τι έπαθαν λοιπόν όλες αυτές οι εταιρείες και διώχνουν τόσο πολύ κόσμο;

Γιατί, ενώ η οικονομία ανεβαίνει και η ανεργία πέφτει, κάποιες εταιρείες στις ΗΠΑ επιλέγουν το δρόμο των μαζικών απολύσεων. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το εν λόγω φαινόμενο. Και βέβαια, ο όρος «εξηγώ» δεν σημαίνει και «δικαιολογώ».

eBay: 2.400 θέσεις εργασίας
Την προηγούμενη Τετάρτη, η eBay ανακοίνωσε την περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η εταιρεία λέει ότι ο πραγματικός αριθμός των απολύσεων θα είναι μικρότερος, εφόσον στις 2.400 θέσεις περιλαμβάνονται και πόστα που δεν είχαν καλυφθεί. Επίσης, η εταιρεία επισημαίνει ότι ο αριθμός ισοδυναμεί με μόλις 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας.

Στους παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση της εταιρείας περιλαμβάνονται οι «χαμηλές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών» και ο τζίρος που κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου. Επίσης, έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση της εταιρείας αναμένοντας το διαχωρισμό της υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal από την υπόλοιπη εταιρία. Σε δήλωσή της, η eBay επισημαίνει ότι μπορεί να αποκόψει και τρίτο τμήμα, την eBay Enterprises, που «τρέχει» λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου.

American Express: 4.000 θέσεις εργασίας
Μέσα στο 2015, η AmEx σχεδιάζει να μειώσει τα κόστη της απομακρύνοντας 4.000 εργαζομένους, αφότου απέτυχε να αγγίξει τον στόχο ανάπτυξης του τζίρου κατά 8%. Η Wall Street Journal ανέφερε ως παράγοντες που ώθησαν την εταιρεία στη συγκεκριμένη απόφαση «το ισχυρότερο δολάριο, τις χαμηλές λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο, και την κάθετη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου». Βεβαίως, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου έδειξαν αύξηση των εσόδων και του τζίρου, απλά όχι στο βαθμό που θα ήθελαν οι επενδυτές. Οι 4.000 απολύσεις αντιπροσωπεύουν το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της AmEx.

Baker Hughes & Halliburton: 8.000 θέσεις εργασίας
Οι δύο εταιρείες ενέργειας συμφώνησαν να συγχωνευτούν το περασμένο φθινόπωρο. Και οι δυο τους ολοκλήρωσαν το έτος πολύ ικανοποιητικά, με τη Halliburton να έχει αύξηση εσόδων κατά 15% και την Baker Hughes να επιτυγχάνει τζίρο-ρεκόρ για το τρίμηνο. Όμως, ο πάροχος υπηρεσιών άντλησης πετρελαίου ανακοίνωσε το σχέδιο απομάκρυνσης του 11% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή 7.000 εργαζόμενοι, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ και η Halliburton σχεδιάζει την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας.

«Αυτό είναι το χάλια κομμάτι της δουλειάς, το κομμάτι εκείνο που μισώ, ειλικρινά», δήλωσε ο CEO της Baker Hughes Μάρτιν Γκρέγκχεντ.

Schlumberger: 9.000 θέσεις εργασίας
Μια άλλη εταιρεία υπηρεσιών άντλησης πετρελαίου, η Schlumberger, επίσης ανακοίνωσε πολύ ισχυρά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, παρά τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – αλλά την ίδια στιγμή ανακοίνωσε τεράστιο αριθμό απολύσεων. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία είπε ότι στα τέλη του 2014 απέλυσε 9.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, λόγω της πτώσης των κερδών και της υποχώρησης της ζήτησης για πετρέλαιο.