Γιατί το Bitcoin βρίσκεται υπό πολιορκία

Γιατί το Bitcoin βρίσκεται υπό πολιορκία

Αυτή τη στιγμή το ψηφιακό νόμισμα δείχνει να «ξεθωριάζει». Θα βγει πιο δυνατό από την κρίση;

Το ψηφιακό νόμισμα δεν μπορεί να διώξει από πάνω του την εικόνα ότι είναι ασταθές, μη δοκιμασμένο και σε μεγάλο βαθμό ακόμα πειραματικό. Η πρόσφατη ειδησεογραφία δεν το βοηθά επίσης. Την περασμένη εβδομάδα ένας κορυφαίος εισαγγελέας στη Ρωσία διακήρυξε ότι το Bitcoin και όλες οι ανώνυμες συναλλαγές είναι παράνομες. Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια Bitcoin παγκοσμίως, το Mt. Gox, εμπόδισε τους επενδυτές να αποσύρουν τα Bitcoin τους, επικαλούμενο κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Η Apple απέσυρε το τελευταίο ψηφιακό πορτοφόλι Bitcoin από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Και νωρίτερα μέσα στο έτος ένας διευθύνων σύμβουλος ενός ανταλλακτηρίου Bitcoin συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος.

Η τιμή των Bitcoin έχει πέσει από τα 900 δολάρια στα 618 από τη Δευτέρα. Η μεγάλη αυτή πτώση το καθιστά επικίνδυνη επένδυση και δυσκολεύει τη χρήση του σαν νόμισμα. Ο Ζακ Χάρβεϊ, επιχειρηματίας στο Νιού Χάμπσαϊρ που έχει σχεδιάσει ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων για Bitcoin, περιγράφει τις μεγάλες μεταβολές στην τιμή του νομίσματος. «Το νόμισμα δεν είναι καθόλου σταθερό και πιθανότατα δε θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα,» είπε ο Χάρβεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Lamassu.

Διαβάστε ακόμη: Παράνομο το bitcoin στη Ρωσία

O Τζος Άριας, κουρέας στο Ρένο της Νεβάδα, άρχισε να δέχεται Bitcoin ως πληρωμή από πελάτες από το Σεπτέμβριο. Αναγκάστηκε να ζητήσει από πελάτες να του στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος τις πληρωμές όταν η Apple μπλόκαρε μια εφαρμογή πληρωμής με Bitcoin, το Blockchain. Ο Άριας ανέφερε ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή με Bitcoin θα κάνει πολλούς νέους πελάτες να το αποφύγουν.

Εντωμεταξύ, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βγάλουν άκρη τι θα κάνουν με το Bitcoin. Τα Bitcoin είναι δύσκολο να εξακριβωθεί σε ποιούς ανήκουν και οι νομοθέτες ζητούν περαιτέρω νομοθεσία. Την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας είπε ότι το Bitcoin και άλλα παρόμοια κρυφά νομίσματα «είναι υποκατάστατα χρήματος και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται από φυσικά και νομικά πρόσωπα.»

H αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του Bitcoin καθιστά δύσκολη την εκτίμηση κινδύνου, λέει ο Τζέιμς Ρικαρντς, οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Νομισματικοί Πόλεμοι: Η Δημιουργία της Επόμενης Παγκόσμιας Κρίσης. «Το Bitcoin μπορεί να εξαφανιστεί αύριο αν παρέμβει η κυβέρνηση,» είπε ο Ρίκαρντς. «Προτιμώ να παίξω ρουλέτα στο Λας Βέγκας που μου αρέσει κιόλας.»

Διαβάστε επίσης: Η JPMorgan καθιερώνει σύστημα πληρωμών παρόμοιο με το Bitcoin

Για το λόγο αυτό το Bitcoin δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται κυρίως από γκουρού της τεχνολογίας και ελευθεριακούς. Από την άλλη παραμένει ένα τεχνολογικό θαύμα που κατάφερε αυτό που δεν έχει καταφέρει καμία τράπεζα. Τη μεταφορά χρημάτων ασχέτως της απόστασης του παραλήπτη δίχως κόστος και ασχέτως της τράπεζας που χρησιμοποιεί ο παραλήπτης.

Επίσης η πρόσφατη πτώση στην τιμή αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που αρέσει στους ιδεολόγους του ανεξάρτητου νομίσματος. Δεν υπάρχει μια πανίσχυρη κεντρική τράπεζα που να επεμβαίνει στην αξία του και να αυξάνει τεχνητά τον πληθωρισμό εξανεμίζοντας τις αποταμιεύσεις.

Ο Πήτερ Βεσένες, βασικό στέλεχος της οργάνωσης Bitcoin Foundation ανέφερε ότι το Bitcoin θα βγει δυνατότερο από αυτή την κρίση. «Οτιδήποτε ξεκαθαρίζει τους παράνομους χρήστες από τους νομοταγής είναι καλό για το Bitcoin,» είπε.