Γιατί δεν μπορούμε να πάψουμε να μιλάμε για την Apple

Γιατί δεν μπορούμε να πάψουμε να μιλάμε για την Apple
Photo:

Είναι αντικείμενο θαυμασμού απ’ όλους, από τους φανατικούς χρήστες των προϊόντων της μέχρι τους επενδυτές της Wall Street.

 

του Άνταμ Λασίνσκι

Προσκλήθηκα πρόσφατα από τον Στίβεν Μιλούνοβιτς, αναλυτή τεχνολογίας στην επενδυτική τράπεζα UBS, να μιλήσω για την Apple σε ένα πάνελ μαζί με τους Οράς Ντεντιέ και Μαρκ Γκέρμαν. Συμβαίνει συχνά αυτό – όταν η Apple δεν μιλάει για τον εαυτό της, τότε προσκαλούνται άλλοι να μιλήσουν γι’ αυτήν.

Η Apple παραμένει αντικείμενο θαυμασμού απ’ όλους, από τους φανατικούς χρήστες των προϊόντων της μέχρι τους επενδυτές της Wall Street. Ο Ντεντιέ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύστημα «ημι-συνδρομητικό», καθώς οι πελάτες της αγοράζουν τα προϊόντα της με μεγάλη κανονικότητα. Και δεν πιστεύει ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

Επίσης, ο Γκέρμαν, ερευνητής σχεδιασμού και επιχειρηματικότητας, θεωρεί βάσιμα τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Apple προτίθεται να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο. Ο Ντεντιέ πιστεύει ότι το ερώτημα δεν είναι κατά πόσο η Apple θα παρουσιάσει ένα αυτοκίνητο, αλλά πόσα θα παράγει τελικά.

Η δική μου συνεισφορά στη συζήτηση είναι ότι ενώ συμφωνώ πως η Apple επιδιώκει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο – καθώς έχουν προσλάβει υπερβολικά πολλούς ανθρώπους ώστε να πιστέψουμε το αντίθετο – δεν θα θεωρούσα απίθανο η εταιρεία να βάλει στο ράφι το πρότζεκτ αν δεν προχωρήσει ικανοποιητικά. Σίγουρα θα πλήξει την Apple το να ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πρωτοβουλία που δεν καταλήξει να δει το φως της ημέρας, αλλά η εταιρεία θα πληγεί χειρότερα αν παρουσιάσει ένα φιάσκο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως προς το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η Apple, απάντησα ότι αυτό είναι η υπερβολική εξάρτησή της από το iPhone. Ο Ντεντιέ πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας της Apple, ιδιαίτερα δίχως τον Στιβ Τζομπς.

Ένα είναι σίγουρο: δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στον πλανήτη που να συζητιέται με αυτό τον τρόπο. Για την ώρα, τουλάχιστον.