Γιατί δεν γνωρίζουμε περισσότερα για την ινδική μετάλλαξη του ιού;

Γιατί δεν γνωρίζουμε περισσότερα για την ινδική μετάλλαξη του ιού;
epa09163256 An Indian doctor wearing Personal Protective Equipment (PPE) examine patients inside a COVID 19 care centre and isolation ward facility near a Hospital in New Delhi, India, 27 April 2021. The WHO Chief Tedros Adhanom Ghebreyesus told reporters that the situation in India is beyond heartbreaking after India recorded a massive surge of 332,730 fresh Covid-19 cases and 2,771 deaths, the highest single-day spike in COVID-19 infections and also struggling with the oxygen supply. EPA/IDREES MOHAMMED Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Biman Mukherji

Η χαμηλή διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών, ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων στην Ινδία μειώνει την ικανότητα της χώρας να περιορίσει ένα δεύτερο καταστροφικό κύμα του COVID-19.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη έλλειψη: την έλλειψη εγκαταστάσεων στην Ινδία για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, μια διαδικασία που θα βοηθούσε τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς ο ιός μεταπηδά από άτομο σε άτομο και πώς πρέπει να προσαρμοστούν θεραπείες και εμβόλια για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση.

Ο γενετικός κώδικας του ιού λειτουργεί σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών, το οποίο συνεχίζει να ενημερώνεται για να βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του ιού. Όταν ένας ιός μεταλλάσσεται χιλιάδες φορές, εμφανίζονται μερικά στελέχη που είναι καλύτερα στο να μολύνουν τον άνθρωπο ή να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα. Η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού βοηθά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τι κάνει τα νέα στελέχη πιο αποτελεσματικούς εχθρούς.

Υπάρχει ήδη ανησυχία ότι ο ιός που εξαπλώνεται στην Ινδία εξελίχθηκε από βρετανικές ή νοτιοαφρικανικές μεταλλάξεις του ιού και είναι πιο μολυσματικός από άλλες εκδοχές του COVID. Το τρέχον κύμα στην Ινδίας είναι τόσο μεγάλο που τα κρούσματα COVID στη χώρα αντιστοιχούν τώρα σε κάθε δεύτερο κρούσμα που αναφέρεται σε όλο τον κόσμο.

Σε συνέντευξή της στο AFP, η κορυφαία επιστήμονας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Soumya Swaminathan προειδοποίησε το Σάββατο ότι «τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που βλέπουμε σήμερα στην Ινδία δείχνουν ότι είναι μια παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτατα».

Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος στη χώρα σημαίνει ότι η ινδική παραλλαγή δεν είναι πλήρως κατανοητή, λέει ο Amit Dutt, κύριος ερευνητής στο διαγνωστικό τμήμα ACTREC του Tata Memorial Center. Η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν η μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτερα ή αν είναι καλύτερη στο να αποφεύγει την ανοσία του σώματος, γεγονός που συνιστά κίνδυνο για την Ινδία και τις χώρες σε όλο τον κόσμο που τώρα εντοπίζουν την παραλλαγή στις δικές τους κοινότητες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ινδική κυβέρνηση όρισε ένα δίκτυο 10 εργαστηρίων με την επωνυμία Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (Insacog) για την ενίσχυση της αλληλούχισης του γονιδιώματος σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά τα πράγματα κινούνται αργά. Η Ινδία έχει αλληλουχίσει 11.047 από τα 1,4 εκατομμύρια δείγματα που αλληλουχήθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Gisaid, μια παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία που παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες συστήνουν το 5% όλων των δειγμάτων να υποβάλλονται σε χαρτογράφηση γονιδιώματος (η χαρτογράφηση γονιδιώματος μοιάζει με την αλληλούχιση, αλλά είναι λιγότερο λεπτομερής). Αλλά επί του παρόντος, ούτε το 0,05% των θετικών κρουσμάτων στην Ινδία δεν υποβάλλονται σε χαρτογράφηση γονιδιώματος, λέει ο Sudhir Kalhan, ανώτερο επιστημονικό στέλεχος στο Νοσοκομείο Sir Ganga Ram του Νέου Δελχί.

Ο Sanjiv Navangul, διευθύνων σύμβουλος της Bharat Serums & Vaccines, κατηγορεί την ανεπαρκή αλληλούχιση της Ινδίας στην έλλειψη πόρων για το δίκτυο εργαστηρίων. Σε μια επιστολή προς τον Ινδό υπουργό Οικονομικών Nirmala Sitharaman που δημοσιεύθηκε στο The Wire, ο Ε.Α. Sarma, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, έγραψε ότι η Ινδία είχε διαθέσει 15 εκατομμύρια δολάρια για τα εργαστήρια, αλλά η πρώτη δόση αυτής της χρηματοδότησης, ύψους 10,81 εκατομμυρίων δολαρίων, διατέθηκε μόλις στο τέλος Μαρτίου.

Πηγή: Fortune.com