«Γιατί επενδύω στη Ρωσία»

«Γιατί επενδύω στη Ρωσία»

Μπορεί η Ρωσία να φαίνεται σαν μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη για επενδύσεις, αλλά ένας Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει διαφορετική άποψη.

Το νόμισμα της χώρας κατέρρευσε με επικό τρόπο πέρυσι, το χρηματιστήριο παρέπαιε επίσης, και η Μόσχα συνεχίζει να ζει υπό τη συνεχή απειλή νέων κυρώσεων που θα μπορούσαν να λυγίσουν περαιτέρω την οικονομία. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου – βασικού άξονα των εξαγωγών της Ρωσίας – μειώθηκε ραγδαία πέρυσι.

Παρόλα αυτά, ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Μπόντερμαν πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία στη Ρωσία, μια αγορά στην οποία η εταιρεία συμμετοχών του έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπόντερμαν έλκεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού έχουν πληγεί από την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία και δώθε. Και η χώρα διψάει για κεφαλαιακές επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες.

«Οι αποδόσεις τείνουν να είναι καλύτερες όπου ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους, ή όπου οι τιμές είναι χαμηλές» είπε ο Μπόντερμαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Milken στο Λος Άντζελες. «Αν είσαι ένας μεσοπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος επενδυτής, τότε η ρωσική αγορά μπορεί να ασκήσει μια κάποια έλξη».

Στοιχηματίζοντας στη Ρωσία

Όσοι επενδυτές ήταν αρκετά τολμηροί ώστε να επιστρέψουν στη Ρωσία φέτος χαμογελούν.

Το ρούβλι έχει εκτοξευθεί έναντι του δολαρίου κατά 25% το τελευταίο τρίμηνο, και ακόμα περισσότερο έναντι του ευρώ. Το νόμισμα έχει ωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και την επιθετική άνοδο των επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Micex έχει ανέβει κατά 20% φέτος.

Η TPG Capital, την οποία συν-ίδρυσε ο Μπόντερμαν το 1992, επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στον χρηματοπιστωτικό όμιλο VTB πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι κυρώσεις προκαλούν ελαφρύ πονοκέφαλο

Αυτή η επένδυση δεν πήγε πολύ καλά πέρυσι όταν μια θυγατρική της VTB έγινε στόχος οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Μπόντερμαν κατέληξε να αποχωρήσει από ένα εποπτικό συμβούλιο της VTB καθώς τα πράγματα χειροτέρευαν.

Όμως, γενικά φαίνεται να μην τον ανησυχούν και πολύ οι οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο να λειτουργήσουν οικονομικά, αλλά να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα» είπε ο δισεκατομμυριούχος.

Αν το ήθελαν, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «σβήσουν» εντελώς τη ρωσική οικονομία, αφαιρώντας της την πρόσβαση στη χρηματική πίστη. Οι κυρώσεις, γι’ αυτόν, «είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε απλώς να ενοχλούν, όχι να είναι αποτελεσματικές».

Κυρώσεις = ευκαιρίες

Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, Ρώσος επιχειρηματίας, είπε στο συνέδριο ότι εν πολλοίς συμφωνεί με τον Μπόντερμαν και, μάλιστα, θεωρεί τις κυρώσεις ως εν δυνάμει θετικές για τους έξυπνους επενδυτές.

«Οι περιορισμοί δημιουργούν ευκαιρίες για να βγάλεις περισσότερα λεφτά. Σε πολλούς επενδυτές, η Ρωσία φαντάζει πολύ ελκυστική. Είναι τόσο μεγάλη αγορά» είπε ο Βαρντανιάν, πρώην τραπεζικό στέλεχος.

Και παρόλο που αναγνωρίζει ότι το περιβάλλον στη Ρωσία είναι απρόβλεπτο, θεωρεί ότι το στοιχείο αυτό αντισταθμίζεται από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. τα υψηλά περιθώρια κέρδους των εταιρειών. «Έχουμε βγάλει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα», παραδέχτηκε.