Γιατί επτά στα δέκα στελέχη δηλώνουν ότι το metaverse θα είναι καλό για τις επιχειρήσεις

Γιατί επτά στα δέκα στελέχη δηλώνουν ότι το metaverse θα είναι καλό για τις επιχειρήσεις
ANKARA, TURKIYE - JANUARY 08: In this photo illustration, a man experiences the Metaverse concept of VR science in Ankara, Turkiye on January 08, 2022. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το metaverse θα διεισδύσει σε κάθε τομέα τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια ευκαιρία στην αγορά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια έσοδα, σύμφωνα με την JP Morgan.

Metaverse: ενώ μερικοί από εμάς εξακολουθούμε να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα ότι είναι πιθανό να ξοδεύουμε όλο και περισσότερο χρόνο σε μια τρισδιάστατη έκδοση του Διαδικτύου, οι εταιρείες ήδη προσπαθούν να καθορίσουν το χώρο, να χαράξουν τη θέση τους, ακόμα και να αγοράσουν εικονικά ακίνητα.

Η στροφή προς το metaverse είναι πιθανό να έχει θετικό επιχειρηματικό αντίκτυπο, σύμφωνα με το 71% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Accenture και το 42% λέει ότι θα είναι «επαναστατικό» ή «μεταμορφωτικό».

Το metaverse θα διεισδύσει σε κάθε τομέα τα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας μια ευκαιρία στην αγορά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια έσοδα, σύμφωνα με την JP Morgan. Η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει ότι το metaverse θα είναι «η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις σύγχρονες επιχειρήσεις από τη δημιουργία του Διαδικτύου». Η εταιρεία έχει περιγράψει σχέδια να δαπανήσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη λογισμικού και υλικού εικονικής πραγματικότητας.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία γίνονται κομβικότερες από τις οικονομικές, πολιτικές ή κοινωνικές τάσεις για τη χάραξη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής των επιχειρήσεων, λένε σχεδόν όλα τα παγκόσμια στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η Disney έχει πατεντάρει την τεχνολογία metaverse για τα θεματικά της πάρκα. Εντωμεταξύ, η Warner Bros διοργάνωσε ένα πάρτι στο παιχνίδι Roblox για να γιορτάσει τη μουσική της ταινία, In the Heights, και η Gucci δημιούργησε μια «εμπειρία βόλτας στον κήπο» στο metaverse.

Και υπάρχει ένας ξεκάθαρος λόγος που οι εταιρείες αυξάνονται σε αριθμό: τα χρήματα. Μια ψηφιακή έκδοση της τσάντας Dionysus της Gucci που δημιουργήθηκε για την εικονική αγορά του Roblox πωλήθηκε για πάνω από 4.000 δολάρια  – περισσότερο από την τιμή της πραγματικής έκδοσης.

Ο επανασχεδιασμός του Διαδικτύου με αυτόν τον τρόπο είναι μία από τις τέσσερις κύριες τάσεις της τεχνολογίας που προσδιορίζονται στην έκθεση της Accenture. Οι άλλες είναι η επαυξημένη πραγματικότητα, ο αυξανόμενος κίνδυνος χρήσης κακόβουλης τεχνητής νοημοσύνης – ιδίως για τη δημιουργία πλαστών βίντεο ή τη διάδοση παραπληροφόρησης – και η πληροφορική «επόμενης γενιάς», όπως ο κβαντικός υπολογιστής.

Το χιονοδρομικό κέντρο Vail στην πολιτεία του Κολοράντο των ΗΠΑ είναι ακόμα ένα παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση που μας δείχνει ένα όραμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το θέρετρο έχει κατασκευάσει ένα «ψηφιακό ομοίωμά του» που απεικονίζει το πραγματικό βουνό, με στοιχεία για τις χιονοπτώσεις και τα χρόνια καιρικά δεδομένα. Αυτό, μαζί με τις επενδύσεις σε απομακρυσμένη παρακολούθηση και αυτόματες μηχανές χιονιού, βοηθά τους διαχειριστές του θέρετρου να αυξήσουν την προβλεψιμότητα των συνθηκών για σκι και θα μπορούσε τελικά να τους επιτρέψει να παρατείνουν την τυπική σεζόν.

Το metaverse και οι σχετικές καινοτομίες μεταμορφώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία του εικονικού κόσμου, αναφέρει η έκθεση της Accenture.

«Τώρα είναι η ώρα για τις εταιρείες να αποφασίσουν τον ρόλο που θα παίξουν», προσθέτει. «Αν θέλουν να είναι μέρος του ‘κύματος’ ή απλώς θεατές».

Πηγή: fortune.com