Γιατί η Airbnb μηνύει την Πόλη της Νέας Υόρκης

Γιατί η Airbnb μηνύει την Πόλη της Νέας Υόρκης
Illustrative image of AIRBNB, with a keyring in the foreground. Excideuil. Dordogne. France. December 11, 2020. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. Image d illustration de AIRBNB, avec un trousseau de clef au premier plan. Excideuil. Dordogne. France. 11 decembre 2020. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία κατηφορεί την πόλη ότι θα οδηγήσει σε μαρασμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η Airbnb μήνυσε την Πόλη της Νέας Υόρκης την Πέμπτη για τους νέους κανονισμούς που σύμφωνα με την εταιρεία επιβάλλουν αυθαίρετους περιορισμούς που θα μείωναν σημαντικά την τοπική προσφορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, συμφωνά με το Associated Press.

Οι νέοι κανονισμοί του 2022, τους οποίους ο δήμος σχεδιάζει να αρχίσει να επιβάλλει τον επόμενο μήνα, απαιτούν από τους ιδιοκτήτες να εγγραφούν στη βάση δεδομένων του δήμου, να αποκαλύψουν ποιος άλλος μένει στο ακίνητο και να υποσχεθούν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις περί χωροταξίας, κατασκευής και συντήρησης.

Η Airbnb χαρακτήρισε τους περιορισμούς «ακραίους και καταπιεστικούς» και μια de facto απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που δεν αφήνουν στην εταιρεία άλλη επιλογή από το να καταθέσει αγωγή.

«Συνολικά, αυτά τα χαρακτηριστικά του συστήματος εγγραφής φαίνεται να έχουν σκοπό να καταργήσουν τις υπηρεσίες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στη Νέα Υόρκη μια για πάντα», ανέφερε η Airbnb. Η εταιρεία είπε ότι το Γραφείο Ειδικής Επιβολής του δημάρχου «δεν εξέτασε εύλογες εναλλακτικές λύσεις».

Ένας εκπρόσωπος του δημάρχου Έρικ Άνταμς είπε ότι ο δήμος θα εξετάσει την αγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτή η διοίκηση έχει δεσμευτεί να προστατεύει την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της κοινότητας για τους κατοίκους, τη διατήρηση των μόνιμων κατοικιών και τη διασφάλιση ότι ο τομέας της φιλοξενίας μας μπορεί να συνεχίσει να ανακάμπτει και να ευδοκιμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Τζόνα Άλον. «Οι κανόνες που διέπουν τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις… είναι σαφείς εδώ και χρόνια» και ο νόμος εγγραφής του 2022 εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, πρόσθεσε.

Η Airbnb μήνυσε την πολιτεία της Νέας Υόρκης και το 2016 για την απαγόρευση της διαφήμισης βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Απέσυρε εκείνη τη μήνυση όταν ο δήμος υποσχέθηκε να μην επιβάλει την απαγόρευση. Το 2020, η Airbnb διευθέτησε μια αγωγή κατά του δήμου σχετικά με τις απαιτήσεις μηνιαίων αναφορών για τις καταχωρίσεις της. Η Airbnb είπε ότι οι κανονισμοί του 2022 παραβιάζουν και τους δύο διακανονισμούς.

Οι περιορισμοί της Νέας Υόρκης ανήκουν σε ένα κύμα πολλών προσπαθειών των τοπικών κοινοτήτων να ρυθμίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς να τις απαγορεύσουν. Σε ορισμένες περιοχές, οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον θόρυβο και την ασφάλεια. Οι επικριτές λένε επίσης ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην οποία πρωτοστάτησε η Airbnb ευθύνεται για την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών, ιδιαίτερα σε πόλεις-θέρετρα. Αυτές οι καταγγελίες εκτείνονται πολύ πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, στην Ιταλία, ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Φλωρεντίας ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση νέων μισθώσεων για διακοπές στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: