Στα ύψη παραμένουν οι απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας

Στα ύψη παραμένουν οι απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας
workplace Photo: pixabay.com
Οι περικοπές στον χώρο των ΜΜΕ είναι σε ακόμα χειρότερο επίπεδο.

Οι απολύσεις έχουν τετραπλασιαστεί από πέρυσι, με τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία να υφίστανται τα χειρότερα πλήγματα. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν αριθμό-ρεκόρ περικοπών σε ετήσια βάση, ενώ οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας ήταν οι υψηλότερες από το 2001, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την εταιρεία Challenger, Gray & Christmas.

Κάθε κλάδος αύξησε τις απολύσεις φέτος, εκτός από την εκπαίδευση, τη βιομηχανική μεταποίηση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ο κλάδος της τεχνολογίας βρέθηκε στην κορυφή τον Μάιο με περισσότερες από 22.000 απολύσεις, που αποτελεί αύξηση 2.939% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο συνολικός αριθμός των απολύσεων τον Μάιο αυξήθηκε κατά 20% από τον Απρίλιο.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο κλάδος της τεχνολογίας έχει περικόψει 136.831 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με 168.395 για όλο το 2001, εν μέσω της κατάρρευσης του κλάδου της τεχνολογίας.

Οι εταιρείες συνολικά έχουν καταργήσει 417.500 θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο, το υψηλότερο σύνολο πέντε μηνών από το 2020. Αν εξαιρέσουμε το 2020, με την έναρξη της πανδημίας, η χρονιά μέχρι στιγμής είχε τις περισσότερες απολύσεις από το 2009 εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, το εθνικό ποσοστό ανεργίας είναι μόλις στο 3,4%, το χαμηλότερο από το 1969.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρεκόρ του κλάδου των μέσων ενημέρωσης των 17.436 περικοπών θέσεων εργασίας από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάιο του 2020. Στα μέσα ενημέρωσης, ο τομέας των ειδήσεων γνώρισε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους φέτος, επισκιάζοντας τον απολογισμό για όλο το 2022.

Τα σχέδια των εταιρειών για προσλήψεις για το υπόλοιπο του έτους είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Η αγορά εργασίας φαίνεται να επιβραδύνεται λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και των φόβων για ύφεση, καθώς οι εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια να προσλάβουν λίγο περισσότερους από 100.000 εργαζομένους φέτος. Αυτό συνιστά μείωση 83% από ό,τι δήλωσαν τον Μάιο του 2022. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο αναμενόμενων προσλήψεων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Ο τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκαν επίσης πλήγμα, με τις τράπεζες να ανακοινώνουν σχεδόν 37.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι τον Μάιο, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό από την ίδια περίοδο πέρυσι. Το λιανικό εμπόριο υπέστη τις δεύτερες υψηλότερες περικοπές θέσεων εργασίας τον Μάιο, εξαλείφοντας περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται επίσης σε χαμηλό έξι μηνών. Ως αποτέλεσμα στο αδιέξοδο της αύξησης του ορίου χρέους του Μαΐου, οι προοπτικές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την απασχόληση μειώθηκαν, παραμένοντας σταθερά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: