Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο της χρονιάς;

Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο της χρονιάς;

Το περιοδικό Time εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για το 2015.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επελέγη ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2015 από το αμερικανικό περιοδικό Time, το οποίο εξαίρει την ικανότητά της στην «αντιμετώπιση» των προκλήσεων που παρουσιάσθηκαν στην Ευρώπη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η διευθύντρια έκδοσης του Time Νάνσι Γκιμπς υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ στην ελληνική κρίση και στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, καθώς και την απάντησή της στην απειλή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Μέρκελ επικράτησε στον κατάλογο των επικρατέστερων για τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς, στον οποίο περιλαμβάνονταν επίσης ο Αμερικανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, που ήρθε τρίτος, και ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος ήρθε δεύτερος.

Στην ανακοίνωση του περιοδικού, η Γκιμπς επισήμανε ότι παρά τις κρίσεις που συντάραξαν τη Γηραιά Ήπειρο και αποτέλεσαν αφορμή «να διερωτόμαστε εάν η Ευρώπη θα συνέχιζε να υφίσταται» η 61χρονη Μέρκελ αναδείχθηκε ως ένας «απαραίτητος παράγοντας».

«Μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε με εκείνη, αλλά δεν επιλέγει τον πιο εύκολο δρόμο» υπογραμμίζει η Νάνσι Γκιμπς σύμφωνα με την οποία «οι ηγέτες δοκιμάζονται μονάχα όταν οι λαοί δεν θέλουν να τους ακολουθήσουν».

«Επειδή ζήτησε περισσότερα από την χώρα της σε σύγκριση με όσα τόλμησε η πλειονότητα των πολιτικών ανδρών. Επειδή ύψωσε την φωνή της έναντι της τυραννίας και του οπορτουνισμού κι επειδή άσκησε μια απόλυτα ηθική ηγεσία σε έναν κόσμο όπου αυτό σπανίζει. (Για αυτούς τους λόγους) η Άνγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο της χρονιάς για το Time».

«Είμαι βέβαιος ότι η καγκελάριος θα δει (σε αυτήν τη διάκριση) μια ενθάρρυνση να συνεχίσει την πολιτική της εργασία προς όφελος της Γερμανίας και της Ευρώπης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεχόταν μερικές φορές επικρίσεις στο παρελθόν για το ότι απέφευγε τα ευαίσθητα ζητήματα, πρόσφατα εκφώνησε μια ομιλία υπέρ των προσφύγων μετά την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ίδια τόνισε ότι ενεργεί στο όνομα των «ηθικών» αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή ακριβώς η θέση της οδήγησε στην πτώση της δημοτικότητάς της κατά 26% στο πολιτικό βαρόμετρο Deutschland Trend το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, προτού ανακάμψει τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον η Γερμανίδα πολιτικός συνέβαλε να διατηρηθεί η συνοχή στους κόλπους της ευρωζώνης στο απόγειο της ελληνικής κρίσης και ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Πρόσφατα αποφάσισε να ενισχύσει τη βοήθεια της Γερμανίας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους αναπτύσσοντας αναγνωριστικά αεροσκάφη στη Συρία.

Αυτές οι πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια του 2015 έρχονται σε αντίθεση με τη διακριτικότητα που επιδεικνύει η Άνγκελα Μέρκελ μετά την ανάληψη της εξουσίας, τον Νοέμβριο του 2005.

Η πολιτικός με πτυχίο φυσικής που κατάγεται από την άλλοτε Ανατολική Γερμανία χαρακτηρίστηκε η «απαραίτητη Ευρωπαία» τον Νοέμβριο από το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist, στο εξώφυλλο του οποίου φιγουράρει.

Μετά τον Μπαγκντάντι και τον Τραμπ, στην τέταρτη θέση κατετάγη το αμερικανικό κίνημα προάσπισης των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών Black Lives Matter ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Ερωτηθείσα από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η Νάνσι Γκιμπς διαβεβαίωσε ότι το Time δεν απέρριψε την υποψηφιότητα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους λόγω του αντίκτυπου που θα είχε.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Έχουμε επιλέξει πολλές μοχθηρές προσωπικότητες στο παρελθόν» εξήγησε η διευθύντρια σύνταξης και υπενθύμισε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε επιλεγεί ως προσωπικότητα της χρονιάς το 1938.

«Το 2015 ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας (ο Μπαγκντάντι) έχασε έδαφος» εξήγησε η ίδια.