Γιατί η Apple είναι κοντά στο να «αγγίξει» το ένα τρισ. δολάρια

Γιατί η Apple είναι κοντά στο να «αγγίξει» το ένα τρισ. δολάρια

Η κεφαλαιοποίηση της Apple θα μπορούσε να αγγίξει το πολύ σημαντικό ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να σκεφτούν κάποιοι.

του Ντον Ράιζινγκερ

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές τη Δευτέρα, ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Αμίτ Νταριανάνι, δήλωσε ότι η Apple θα μπορούσε να ξεπεράσει σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Ο αναλυτής, ο οποίος δεν είναι ο πρώτος που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη ιδέα, δήλωσε ότι μια σειρά «μοχλών» θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν την Apple να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εσόδων, των βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους και των υψηλότερων κερδών.

«Πιστεύουμε πως η θεμελιώδης πραγματικότητα παραμένει ότι η αποτίμηση της Apple υπολείπεται σε σχέση με αυτό που αναμένουμε ότι θα είναι τα δυνητικά μακροπρόθεσμα έσοδα και κέρδη ανά μετοχή» γράφει ο Νταριανάνι στους επενδυτές.

Η Apple αποτιμάται σήμερα σε λίγο πάνω από 800 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα χρειαστεί να δώσει ώθηση στις μετοχές της μάλλον γρήγορα για να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, η αποτίμηση της Apple αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, χάρη στην αυξανόμενη τιμή της μετοχής. Μόνο φέτος, οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν κατά 32% στα 153,33 δολάρια.

Η Apple άγγιξε σε αξία τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του μήνα, αφότου ο αναλυτής της Drexel Hamilton, Μπράιαν Γουάιτ, αύξησε το εύρος της τιμής-στόχου στα 185 με 202 δολάρια. Εάν η Apple αγγίξει το εύρος αυτό, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Όπως και ο Νταριανάνι, έτσι και ο Γουάιτ πιστεύει ότι οι μετοχές της Apple είναι υποτιμημένες στο σημερινό επίπεδό τους και ότι η χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας θα βελτιωθεί του χρόνου. Η πρόβλεψή του δείχνει ότι η Apple θα μπορούσε να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια του χρόνου.

Καμία εταιρεία δεν έχει ξεπεράσει ποτέ σε αποτίμηση το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που καθιστά το πιθανό κατόρθωμα ακόμα πιο σημαντικό. Ωστόσο, ενώ η Apple θεωρείται πρωτοπόρος στην κούρσα για το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αρκετές άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί πριν απ’ αυτήν.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, ο αναλυτής της Barclays, Ρος Σάντλερ, δήλωσε ότι η Amazon μπορεί να φτάσει πρώτη εκεί, χάρη σε μια αυξανόμενη τιμή των μετοχών της και της χρηματιστηριακής της αξίας. Εκείνη την εποχή, η Amazon είχε κεφαλαιοποίηση 424 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο Σάντλερ είπε ότι η αύξηση της αξίας της επιταχύνεται. Σήμερα, η Amazon αποτιμάται στα 463,6 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ορισμένες άλλες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Alphabet – έχουν επίσης παρουσιαστεί ως πιθανές εταιρείες αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και οι κεφαλαιοποιήσεις τους – 525,3 δισεκατομμύρια δολάρια και 658 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα – είναι σαφώς χαμηλότερες εκείνης της Apple.

Αν και ο Νταριανάνι δεν είπε αν η Apple θα είναι η πρώτη που θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε ότι η επιτυχία της εταιρείας δεν είναι βασισμένη μόνο σε hardware, όπως smartphone και Mac. Ο ίδιος ανέφερε στους επενδυτές ότι το κινητό λειτουργικό σύστημα iOS δημιουργεί μια ευκαιρία για την Apple να συνεχίζει να παράγει έσοδα για πολύ καιρό μετά την αγορά hardware από έναν πελάτη.

«Με απλά λόγια, η κλίμακα των χρηστών προσελκύει προγραμματιστές εφαρμογών, γεγονός που ενισχύει τον αριθμό των χρηστών», δήλωσε ο Νταριανάνι για το iOS. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος οδηγεί σε μια βάση καταναλωτών που μεταφέρει περισσότερα δεδομένα και χρήση μέσω του iOS στις συσκευές της Apple».