Γιατί η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον Covid-19

Γιατί η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον Covid-19
The corona vaccine "AstraZeneca" from Oxford could soon also be approved in Europe. | usage worldwide (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Μόλις λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες.

Η AstraZeneca ξεκίνησε τη διαδικασία απόσυρσης του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση οφείλεται στη μείωση της ζήτησης του εμβολίου λόγω “πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων” που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Η παραπάνω ενέργεια έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό προκαλεί παρενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Άλλες χώρες έχουν ήδη σταματήσει την προμήθεια του εμβολίου. Ενδεικτικά, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023, αν και η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021 λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: