Γιατί η ΕΕ «πρέπει» να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις – Το «σύνθημα» Ντράγκι

Γιατί η ΕΕ «πρέπει» να προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις – Το «σύνθημα» Ντράγκι
Photo: pixabay.com
Η παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων μεταβάλλεται και η Ένωση οφείλει να βιαστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει γρήγορα τεράστιες επενδύσεις για να προλάβει τις μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.

«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη», δήλωσε το Σάββατο. «Οι αλλαγές αυτές έχουν ποικίλες συνέπειες, μία από τις οποίες είναι σαφές ότι θα πρέπει να επενδύσουμε ένα τεράστιο ποσό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη», τόνισε ο Ντράγκι.

Στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανατεθεί η σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς θα καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική. Μίλησε στη Γάνδη του Βελγίου, όπου συναντάται με τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ, με την προσοχή στραμμένη στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει ωθήσει τις αμυντικές δαπάνες στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Ντράγκι ακούει τα κράτη μέλη για τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας της περιοχής σε ένα όλο και πιο εχθρικό παγκόσμιο περιβάλλον, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ανυπομονώ για αυτή τη συζήτηση για να μάθω τι σκέφτονται και προετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδυτικές ανάγκες», δήλωσε. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα απελευθερωθούν οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Μία από τις ιδέες που εξετάζονται στη διήμερη συνάντηση είναι ο κοινός δανεισμός της ΕΕ για την πληρωμή της ενίσχυσης του στρατού του μπλοκ, μετά από παρόμοιες κινήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η χρήση κοινού χρέους είναι «ένας υγιής τρόπος» για την αντιμετώπιση κρίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να μην συνεχίσουμε να επιδιώκουμε κοινούς στόχους με κοινή χρηματοδότηση», δήλωσε.

Ο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρόκειται να παραδώσει τα πορίσματά του μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Το μπλοκ αντιμετωπίζει έναν μακρύ κατάλογο αναγκών για δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων του κλίματος και της ψηφιακής μετάβασης, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν επικεντρώσει τις συνομιλίες στον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Είναι σαφές ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις αμυντικές της δυνατότητες, στις δυνατότητες της αμυντικής της βιομηχανίας και πρέπει να εργαστούμε από κοινού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο, ιδίως δεδομένου ότι πολλά από αυτά δεν έχουν επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

«Και σίγουρα αυτό θα απαιτήσει συζητήσεις σχετικά με το ποια μέσα μπορούμε να έχουμε σε επίπεδο ΕΕ», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: