Γιατί η ΕΚΤ αποφεύγει να δεσμευτεί για την πορεία των επιτοκίων

Γιατί η ΕΚΤ αποφεύγει να δεσμευτεί για την πορεία των επιτοκίων
04 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: A sign at a green traffic light indicates the footpath to the entrance of the European Central Bank (ECB) headquarters in Frankfurt am Main. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όλι Ρεν και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό υποστηρίζουν μια στρατηγική προσαρμογής και προοδευτικής μείωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιλέγει να μην δεσμευτεί εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, όπως δήλωσε την Τρίτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Όλι Ρεν. «Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο», ανέφερε, σημειώνοντας τη σημαντική πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια βασίζονται σε τρεις παράγοντες: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της νομισματικής μετάδοσης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, από την πλευρά του επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει ούτε να βιαστεί ούτε να χρονοτριβήσει σχετικά με τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων. Σε ομιλία του στο Χρηματοοικονομικό Φόρουμ του Παρισιού, υποστήριξε ένα «ρεαλιστικό κλιμακωτό προοδευτισμό» για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων. Ο Βιλερουά σημείωσε ότι οι μελλοντικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προσπαθώντας να διακρίνουν τις επιπτώσεις από τις μεταβολές των τιμών της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η πρόσφατη κίνηση μείωσης των επιτοκίων ήταν δικαιολογημένη, τονίζοντας όμως ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται γραμμικά. Ο Γκεντιμίνας Σίμκους, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, υπογράμμισε ότι είναι νωρίς για να πανηγυρίζουν σχετικά με τον πληθωρισμό.

Ο Βιλερουά τόνισε επίσης ότι οι διαφορές στη νομισματική πολιτική μεταξύ ΕΚΤ και Fed δεν πρέπει να επηρεάζουν υπερβολικά τη ζώνη του ευρώ. Εκτίμησε ότι η επίδραση από ένα πιθανώς ισχυρότερο δολάριο θα είναι μικρή και υπογράμμισε ότι το θεωρητικό επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου στις ΗΠΑ είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από αυτό στη ζώνη του ευρώ. Με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75%, υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων πριν η νομισματική πολιτική βγει από το περιοριστικό έδαφος.

Επιπλέον, ο Βιλερουά κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ένωση των κεφαλαιαγορών για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό σε σχέση με τις ΗΠΑ, ζητώντας την άρση των εθνικών εμποδίων στη δημιουργία μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς αντιπάλους. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις μεγαλύτερες, διασυνοριακές ευρωπαϊκές τράπεζες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η στενή διαχείριση και εποπτεία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη αυτών των ιδρυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: