Γιατί η Ford καλείται να πληρώσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στους προμηθευτές της

Γιατί η Ford καλείται να πληρώσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στους προμηθευτές της
epa09739548 An aerial photo made with a drone shows new vehicles awaiting delivery near Ford's Chicago Assembly Plant in Chicago, Illinois USA, 08 February 2022. The plant which produces the Ford Explorer, and seven other manufacturing facilities in the US, Canada, and Mexico will suspend or reduce production for a week due to the ongoing global microchip shortage. According to reports an estimated 370,500 fewer vehicles will be produced this year due to the chip shortage. EPA/TANNEN MAURY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι σκοπεύει να κάνει ο κολοσσός με τα χιλιάδες συναρμολογημένα και ημιτελή αυτοκίνητα που έχει σε απόθεμα.

Βαρύ πλήγμα έχει δεχτεί η Ford λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επίμονων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλώνοντας χθες, Δευτέρα, ότι το κόστος των προμηθευτών θα είναι 1 δισ. δολάρια υψηλότερο το τρίτο τρίμηνο από αυτό που περίμενε.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε, επίσης, ότι οι ελλείψεις εφοδιασμού έχουν προκαλέσει συσσώρευση χιλιάδων συναρμολογημένων, αλλά και ημιτελών οχημάτων. Η εταιρεία αναμένει ότι 40.000 με 45.000 ημιτελή οχήματα – τα περισσότερα από τα οποία είναι φορτηγά και SUV – θα παραμείνουν στο απόθεμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, περιμένοντας τα απαραίτητα ανταλλακτικά μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 5,49% στις συναλλαγές.

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ταλαιπωρούν την αυτοκινητοβιομηχανία από τις αρχές του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 ώθησε τις κυβερνήσεις στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σταματήσουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Τα προβλήματα προμηθευτών σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό εξακολουθούν να επηρεάζουν την ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να παραδίδουν οχήματα.

Η Rivian, για παράδειγμα, προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι αναμένει να χάσει 5,45 δισ. δολάρια το 2022, από την εκτίμηση των 4,75 δισ. δολαρίων που μοιράστηκε τρεις μήνες νωρίτερα λόγω «προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα» και «πληθωρισμού πρώτων υλών». Η GM ανέφερε τον Ιούλιο καθαρά κέρδη 1,69 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, μείωση 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεων τσιπ ημιαγωγών που προκάλεσαν συμφόρηση στα εργοστάσιά της.

Παρά το απροσδόκητα υψηλότερο κόστος και τη διαθεσιμότητα ορισμένων ανταλλακτικών, η Ford εμμένει στα προβλεπόμενα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων για το 2022, μεταξύ 11,5 και 12,5 δισ. δολαρίων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Ford αναμένει να πουλήσει όλα τα οχήματα που βρίσκονται σε απόθεμα το τέταρτο τρίμηνο.

Η εταιρεία άλλαξε τα προσαρμοσμένα κέρδη του τρίτου τριμήνου προ τόκων και φόρων μεταξύ 1,4 δισ. και 1,7 δισ. δολαρίων. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα κερδών τρίτου τριμήνου στις 26 Οκτωβρίου.