Γιατί η γαλλική ακροδεξιά προβλέπεται να έχει μεγάλα κέρδη την Κυριακή

Γιατί η γαλλική ακροδεξιά προβλέπεται να έχει μεγάλα κέρδη την Κυριακή
epa05045008 Leader of French far-right political party National Front (FN) Marine Le Pen delivers a speech during a political rally for the French regional elections, in Nice, France, 27 November 2015. French regional elections will take place on 06 and 13 December 2015. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ο Ολάντ έχει περισσότερα (και παλαιότερα) προβλήματα, εκτός από το Ισλαμικό Κράτος.

του Τζέφρι Σμιθ

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) προβλέπεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη στις γαλλικές περιφερειακές εκλογές αυτή την Κυριακή, καθώς η διάθεση διαμαρτυρίας εναντίον των καθεστωτικών κομμάτων αυξάνεται στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων και εν μέσω αύξησης της ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό των 2,95 εκατομμυρίων στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2015, που ισοδυναμεί με το 10,6% του εργατικού δυναμικού.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν περισσότερα «πυρομαχικά» στο FN της Μαρίν Λε Πεν, κόμμα το οποίο ήδη «πατάει» σε ένα κύμα αντι-μεταναστευτικού αισθήματος, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδα, οι υποψήφιοι του FN πρόκειται να βρεθούν στην κορυφή σε περιφέρειες τόσο στο βόρειο (Αλσατία – Λωρραίνη) όσο και στο ανατολικό τμήμα (Νορμανδία) της Γαλλίας, καθώς και αλλού.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, το FN θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές σε τουλάχιστον ένα τρίτο των περιφερειών, εκτός κι αν οι ψηφοφόροι των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων ενωθούν εναντίων των ακροδεξιών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 13 Δεκεμβρίου.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει αυξηθεί ραγδαία μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αφότου κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έδωσε εντολή έντασης των βομβαρδισμών στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Όμως, η υπόσχεσή του να αντιμετωπίσει την ανεργία δεν έχει υλοποιηθεί.

Κι αυτό είναι παράδοξο, δεδομένου ότι οι δείκτες ανεργίας πέφτουν σε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ δεν έχει προωθήσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ισπανία, μέσω των προγραμμάτων διάσωσης.

Πηγή: fortune.com