Γιατί η Γερμανία τα «βάζει» με το Facebook και το Twitter;

Γιατί η Γερμανία τα «βάζει» με το Facebook και το Twitter;

Στην επιβολή ποινών εναντίον κοινωνικών μέσων που δεν απωθούν την κυκλοφορία παράνομου υλικού στους ιστότοπους τους θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα φέρει ποινές εναντίον ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που δεν μπορούν να απωθήσουν την κυκλοφορία παράνομου υλικού στους ιστότοπους τους, όπως ρητορική μίσους και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Πιο αναλυτικά, το υπουργικό συμβούλιο της Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε στο σύνολο κανόνων που επιβάλλουν πρόστιμα μέχρι και 50 εκατομμυρίων ευρώ σε σελίδες όπως το Facebook και το Twitter, εφόσον οι τελευταίες δεν καταφέρουν να ελέγξουν τη διαρροή τέτοιου υλικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Χέικο Μας ο νέος νόμος δεν θα περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, ωστόσο θα παρεμβαίνει όταν υλικό που προπαγανδίζει το μίσος ή προωθεί σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όπως στους δρόμους, δεν υπάρχει χώρος για υποκίνηση εγκλημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μας, τονίζοντας πως «το διαδίκτυο επηρεάζει την κουλτούρα του διαλόγου και τη γενικότερη ατμόσφαιρα της κοινωνίας μας, καθώς ο λεκτικός ριζοσπαστισμός είναι συχνά ένα πρώιμο στάδιο της άσκησης σωματικής βίας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός στάθηκε στο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαγράφουν αρκετό αξιόποινο υλικό, επικαλούμενος μία έρευνα που αναφέρει πως το Twitter διαγράφει μόλις το 1% και το Facebook το 39%, ενώ τόνισε πως οι προσπάθειες καταπολέμησης της ρητορικής μίσους πρέπει να πάρουν πανευρωπαϊκή μορφή για να είναι αποτελεσματικές και να μην περιοριστούν σε μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων χωρών.