Γιατί η γερμανική οικονομία κερδίζει από την έξαρση της τρομοκρατίας στη Γαλλία

Γιατί η γερμανική οικονομία κερδίζει από την έξαρση της τρομοκρατίας στη Γαλλία
epa03686420 The German stock market index DAX shows the closing mark at more than 8,000 points at the stock exchange in Frankfurt Main, Germany, 03 May 2013. The DAX reached the highest point in its history at 8,122.29 points. Never before has the DAX closed at such a high mark at the end of the trading a day after the European Central Bank lowered interest rates. EPA/BORIS ROESSLER

Ποτέ ξανά η Γερμανία δεν δανειζόταν με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που δανείζεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων είχαν ήδη αρνητικό πρόσημο εξαιτίας της αβεβαιότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κρίσης της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια. Όμως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά.

Την Τετάρτη η Γερμανία δανείστηκε πέντε δισ. ευρώ μέσω διετών ομολόγων με την απόδοση να είναι στο μείον 0,38%.

Η Γερμανία θεωρείται από τους επενδυτές ως το πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, γι’ αυτό και πολύ συχνά στρέφονται εκεί για να διαφυλάξουν τα χρήματά τους. Έτσι η τεράστια ζήτηση που παρατηρείται ευνοεί την όλο και αυξανόμενη πτώση των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το CNN Money, αναλυτές θεωρούν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά περισσότερων ομολόγων ή στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων για να αναθερμανθεί η οικονομία και να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.

Όταν μια χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια σημαίνει ότι οι επενδυτές χάνουν μέρος από τα χρήματα που επενδύουν μόνο και μόνο για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις που θα προκαλέσουν πιθανότατα μεγαλύτερες απώλειες. Αυτό μπορεί να αποτελεί καλό νέο για την γερμανική οικονομία, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για το συνολικό μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εξαιρετικά χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός πιθανότατα θα οδηγήσουν σε στασιμότητα ή ακόμη και σε έναν νέο κύκλο ύφεσης. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν ότι τα γερμανικά ομόλογα είναι ασφαλή: εξαιτίας ενός ακόμη κινδύνου χρεοκοπίας στην Ευρώπη.

Στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,3% με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 0,1% τον Οκτώβριο, ενώ η ανεργία αγγίζει το 11%.