Γιατί η Google μπήκε στο στόχαστρο της Κομισιόν

Γιατί η Google μπήκε στο στόχαστρο της Κομισιόν

Αιφνιδιαστική έφοδος της εφορίας στα γραφεία του κολοσσού του διαδικτύου στο Παρίσι.

Κλιμάκιο 20 αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου οικονομικών και 25 ειδικών στην πληροφορική προχώρησαν χθες, Τρίτη, σε έφοδο στα γραφεία της Google στο Παρίσι. Ύστερα από σχετική εισαγγελική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι αρχές προχώρησαν σε διερεύνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της Google στη Γαλλία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η δημοφιλής εταιρεία έχει μόνιμες εγκαταστάσεις και εμπορικές συναλλαγές στην γαλλική επικράτεια, αλλά δεν καταβάλει τους φόρους που της αναλογούν.

Η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνών της επικεφαλούς ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάργκαρε Βεστάγκερ, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τα  διαφημιστικά της συμβόλαια, τις υποθέσεις παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για τα αποτελέσματα αναζήτησης στη «μηχανή» της και για επτά εφαρμογές, οι οποίες εγκαθίστανται a priori στις συσκευές που λειτουργούν με Android λογισμικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει ως και 10% πρόστιμο επί των ετήσιων πωλήσεων της Google, ποσό που μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι 1,1 δισ. ευρώ στην Intel το 2009.

Πρόσφατα, η Google Ireland Ltd., τα κυριότερα κέρδη της οποίας φορολογούνται στην Ιρλανδία λόγω χαμηλής φορολογικής πολιτικής, κατέβαλε 130εκ. στερλίνες στην Βρετανική εφορία για οφειλόμενους φόρους. Η είδηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς το ποσό αυτό θεωρήθηκε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τις δραστηριότητες της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολυεθνικές όπως η Apple, η Google, η Amazon και η Starbucks έχουν δεχθεί επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο υπόκεινται σε φορολόγηση εντός Ευρώπης, με την πρώτη να αναγκάζεται να δώσει 318 εκ. ευρώ στην Ιταλία για φορολογική απάτη κατά την περίοδο 2008 – 2013.