Γιατί η καθυστέρηση της αξιολόγησης μπορεί να φέρει κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων

Γιατί η καθυστέρηση της αξιολόγησης μπορεί να φέρει κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων
A piggybank painted in the colours of the Greek flag with a 20 euro banknote in it's slot, stands amongst various euro coins in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX1IDVJ

Όσο δεν προχωρά η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί εντός του έτους η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έρχεται όλο και πιο κοντά, μετά τη νέα καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους FT προειδοποίησε ότι εάν δεν κλείσει το ζήτημα μέχρι το τέλος του 2015, τότε κινδυνεύουν με κούρεμα οι ανασφάλιστες καταθέσεις, άνω των 100.000 ευρώ.

Ήδη, η ΕΚΤ πιέζει τους Ευρωπαίους να «σπάσει» η αξιολόγηση και να διαχωριστεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα έως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν -σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup- πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες, να έχουν καλύψει τα ποσά που τους αναλογούν οι ιδιώτες και να εκταμιευθεί το ποσό που θα απομείνει από τον ESM.

Όμως, στην απόφαση του Eurogroup προβλέπεται ρητώς ότι προϋπόθεση για να εκταμιευθούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Με δεδομένο ότι ο έλεγχος θα αργήσει να ξεκινήσει και τα μέτρα που απαιτούνται θεωρούνται δύσκολα, εκτιμάται ότι η αξιολόγηση μπορεί και να «τραβήξει» χρονικά έως τις αρχές του 2016.

Η Γερμανία και οι υποστηρικτές της στο Eurogroup έχουν διαμηνύσει ότι δεν δέχονται το αίτημα Ντράγκι για διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης από την αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ, χωρίς να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζει αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.

Το ζήτημα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι θα μπορούσε να γίνει μία εξαίρεση και η εφαρμογή της οδηγίας για το bail in να μην ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016, αλλά ίσως να πάρει μία παράταση για ένα τρίμηνο. Όμως, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν η έναρξη της εφαρμογής της νέας οδηγίας να συνοδευτεί από μία απόφαση για καταστρατήγησή της. «Θα ήταν σα να ακυρώνεται στην πράξη», λένε χαρακτηριστικά.